U Dubrovniku je održano natjecanje mladih kuhara, njihove kreacije ocjenjivali su ugledni dubrovački ugostitelji, ali i poznati kuhari iz cijele Hrvatske

Kuharska profesija već godinama proživljava krizu. Iako se radi o traženom i dobro plaćenom poslu, sve manje mladih odlučuje se za kuhaču. Dubrovački ugostitelji u sezoni, radnu snagu moraju uvoziti. Nitko neće u kuhare.

Tomislav Zelić, jedan je od šest mladih kuhara, koji je izabran za kuharsko natjecanje.

'To mi je želja od malih nogu, od malih nogu kuham. S tri godine sam počeo kuhati', rekao je Zelić. Ipak, u budućnosti, Tomislav se ne vidi s kuhačom, već ima druge planove. Želi se baviti menadžmentom.

Primjer poput ovoga, već dugo je prisutan u dubrovačkom i dalmatinskom ugostiteljstvu. 'Nedostaje kvalitetnih stručnih kadrova, konobara, kuhara i slastičara', rekao je Antun Perušina, ravnatelj Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik.

'Otprilike trećina svih zaposlenih u sezoni dolazi iz drugih županija', rekao je Dasen Jasprica iz Zavoda za zapošljavanje.

Dakle, unatoč sigurnom poslu i dobroj plaći, radnike uvozimo. Gil Camilleri vlasnik je jednog od najekskluzivnijih dubrovačkih restorana, u kojemu su večerale najveće svjetske zvijezde.

'Ja imam ukupno 20, 25 kuhara u svojoj kuhinji, a samo nekoliko ih je iz Dubrovnika. Nešto treba promijeniti', rekao je Camilleri. A, to nešto je možda već počelo.

'Od zadnje dvije godine, kako je nastupila ova kriza, taj problem je puno lakše riješiti', kaže Davorko Obuljen, direktor hotela Maestral.

Čini se kako je u recesiji postalo jedino bitno raditi, gotovo da nije bitno što. Za podatak, čak 44 posto više Dubrovčana ove sezone zaposlilo se u turizmu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju