Postupak je jednostavan, no dugotrajan, a trud će biti nagrađen odličnim okusom.
Što vam je potrebno?
6 bio naranči, najbolje organski uzgojenih)
Pola limuna također organski uzgojenog
Šećer
Voda
2 žlice ruma
Priprema:
1. Naranče s korom potrebno je namakati 3 dana. Operite ih pod mlazom topple vode, iščetkajte četkicom i vilicom probodite na nekoliko mjesta. Tako pripremljene naranče stavite u lonac s vodom. Vodu je promijenite ujutro i navečer. Četvrti dan ih prerežite na pola te narežite po duljini na vrlo tanke kriške (nekoliko milimetara, što tanje to bolje) i odstraniti koštice.
2. Izvažite naranče koje su sad teže jer su natopljene vodom. Dodajte vodu, ako su naranče teške 2 kilograma dodajte 1 litru vode te kuhajte. Narežite limun te nakon desetak minuta kuhanja dodajte u posudu.
>> Recept za domaću marmeladu od smokava
3. Kuhajte još nekoliko minuta i zatim dodajte šećer uz neprestano miješanje. Količina šećera na 2 kilograma naranči je također 2 kilograma, ali može se dodati i manje po želji. Želite li da vaša marmelada bude gusta stavite i manje vode. Miješajte sve dok marmelada ponovno ne zakuha i kuhajte sve dok se marmelada ne počne zgušnjavati.
Probu napravite tako da malo marmelade stavite na tanjurić i dotaknite prstom. Ako se kapljica marmelade ne razlijeva, marmelada je gotova. Provjerite okus te dodajte još limuna ili šećera prema ukusu.
4. Marmeladu maknite s vatre i ostaviti neka se malo hladi. Za to vrijeme prokuhajte staklenke.
5. Kad se marmelada ohladi u nju dodajte rum te ju ulijte u staklenke i zatvorite ih.
Uživanje u poslastici koju ste sami pripremili može početi i to uz uz svježe kroasane, pecivo ili kruh.
Još slasnih recepata potražite u Marinoj kuharici za male (i velike)!
Tko piše ove recepte?
Mare radi kao slobodni novinar i fotograf za nekoliko medija u Hrvatskoj i Europi. Njezni radovi su prikazani na nekoliko samostalnih izložbi fotografija u Hrvatskoj i Austriji. Upravo je izdala svoju prvu knjigu kuharicu pod naszivom 'Tatina kuharica'.
Ideja za knjigu se rodila tijekom odrastanja njezinog prvog djeteta, a blog je krenuo za vrijeme druge trudnoće i nastavka eksperimentiranja s kuhanjem, a sve kako bi se zadovoljili gurmanski nepci izbirljivog sina dok joj kći obožava skoro sve. Davi se i u sarmi koju mali ne želi ni pogledati, a kamoli kušati:)