Posljednje dane ove dosadne zime ispratite prekrasnom juhom od bundeve začinjenom cimetom i prženim sjemenkama suncokreta. Barem će vam nakratko biti žao što odlaze dani za vrijeme kojih smo mogli uživati u ovoj zdravoj namirnici prštavo narančaste boje

Kad je Ernest Hemingway prije gotovo 100 godina napisao knjigu 'Sunce se ponovno rađa', sigurno nije imao na umu ono zbog čega sam se ja danas sjetila tog naslova.

Proljeće je konačno na vidiku, priroda se budi, kao i ljudi, a u meni je ovo lijepo vrijeme probudilo želju za kuhanjem.

Put me malo kasnije nanio na Dolac gdje sam ugledala dva starija gospodina kako ozbiljno raspravljaju o paprici.

Prodavač je veselo sipao slatku papriku u prahu u plastičnu vrećicu, a kupac mu je u šali viknuo da će ga žena izbaciti iz kuće ako se doma vrati s krivom vrstom.

Onda je još dodao kako je ta njegova paprika izvrsna. Od četiri vrste paprike (slatka, ljuta, zdrobljena i cijela), kupila sam malo zdrobljene, a onda mi je pogled pao na bundevu. Može i šnita bundeve.

Ustvari sam bila došla po malo mrkve za juhu, ali više mi se na kraju svidjela ideja oproštaja od zime uz jednu juhu od bundeve.

Prave mlade mrkvice tek stižu, a sad je trebalo nešto napraviti s tim ulovom s place. Nakon premišljanja u tramvaju i malo kemijanja po kuhinji, dobila sam slatkastu, pikantnu, okrjepljujuću juhicu - dovoljno dobru da izbriše sav zimski umor.

Doduše, jedva sam se suzdržala da ne pojedem pečenu bundevu onako samu, tek izvađenu iz pećnice jer je bila slatka i fino se ispekla, ali pojela sam samo komadić i rekla si da to moram ostaviti za viši cilj (čitaj: juhu).

Što vam je potrebno za tu mirisnu poslasticu?

Šnita bundeve od 1 kg - odstraniti koru i narezati je na kockice veličine oko 2 cm
Maslinovo ulje
Sol i papar
Jedan manji luk, narezan na tanke ploške
2 češnja češnjaka, narezana na tanke ploške
Pola žličice čili papričice
Malo cimeta
2 srednja krumpira, narezana na ploške
0,6 - 1 l vode (ili temeljca ako imate)
Pržene sjemenke suncokreta


1) Bundevu stavite na lim za pečenje, polijte s dva-tri mlaza maslinova ulja, posolite, popaprite i pecite na 200°C dok sasvim ne omekša (oko 40min)
2) Dvadesetak minuta prije kraja pečenja bundeve, u drugu posudu stavite još malo maslinova ulja i dodajte luk pa ga pržite na laganoj vatri dok ne uhvati malo boje. Dodajte češnjak, sol, čili i cimet i pustite ih na laganoj vatri da začini dobiju malo jaču aromu.
3) Dodajte krumpir i pustite još koju minutu.
4) Kad je bundeva gotova, dodajte i nju, sve zajedno prelijte vodom i pustite da se kuha na srednje jakoj vatri dok krumpir ne omekša.
5) Maknite s vatre, usitnite blenderom ili štapnim mikserom i poslužite posuto sjemenkama suncokreta.

Tko piše ove slasne recepte?

Kuhanje ne mora biti muka, poručuje Ana-Marija Bujić, može biti kreativno i opuštajuće.

Upravo je tu njegovu stranu otkrila i još otkriva Ana-Marija kuhajući u slobodno vrijeme između predavanja na fakultetu i druženja s dragim ljudima.

Voli utvrditi staro gradivo naših baka, ali i ići na egzotična kulinarska putovanja na kojima uvijek otkriva nešto novo. Glavni kriterij? Slastan rezultat!

Čarobni napitak za vruće trenutke

Prepustite se vanzemaljskom užitku čokolade

Sushi - elegantni zalogaj koji ćete zavoljeti

Pišite joj na zadovoljna@novatv.hr, šaljite recepte i pohvale i možda se i vi nađete na jednom od njenih kulinarskih putovanja!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju