Sretni zamotuljci, još nazivani i ljetni ili proljetni zamotuljci su zamotuljci od rižinog papira te su kao takvi pogodni i za oboljele od celijakije kao i za vegane i vegetarijance, ako se ne koriste škampi ili namirnice životinjskog porijekla

Zamotuljke od rižinog papira možemo jesti poput ‚običnih’ odnosno pržene u vrelom ulju, ali i sirove, što ih čini zanimljivim predjelom kao i jelom koje možemo ponijeti na piknik.

 

Odlična je stvar kod ovakvih jela ta da su kombinacije bezbrojne, zamotuljke možemo puniti doista svime što nam padne na pamet pa tako i voćem!

Zamotuljke možete poslužiti uz  umak na bazi jogurta, s češnjakom i nešto kiselog vrhnja te vlasca.

Potrebno je:

Slatko-ljuti umak
Okrugli rižin papir

Za punjenje:
1 mrkva, narezana na tanke rezance duge nekoliko centimetara
1 manji krastavac, narezan na tanke rezance
1 paprika, narezana što tanje
Rezanci od rižinog brašna

Po želji:
Ostaci od prethodnog dana kao npr. tanko narezano pečeno meso ili piletina. Tko želi sirovo meso, može ga tanko narezati te marinirati u ulju ili azijskim umacima pa pržiti. U obzir dolaze i kratko prženi pa narezani repovi škampa (prije prženja oguljeni) ili omlet, tofu i slično.

Začini:
Svježa metvica, korijander, peršin, bosiljak i slično.

Priprema:
1. Rižine rezance pripremiti prema uputama na omotu. Najčešće ih je dovoljno preliti kipućom vodom i nakon nekoliko minuta ocijediti.

2. Narezano povrće pomiješati u jednoj zdjelici, malo posoliti te dodati biljne začine. Skuhane rezance puniti nakon što ste stavili povrće.

3. Rižin papir je pakiran u suhom stanju te ga je potrebno ovlažiti prema uputstvima. Najbolji je način umočiti ga na minutu u zdjelu s vodom dok ne postane savitljiv i potom osušiti uz pomoć čiste kuhinjske krpe.

Ovisno o veličini papira napunite rolice i pritom pripazite na količinu kako bi se rolice mogle lijepo zatvoriti bez da pucaju ili da iz njih ispadaju sastojci.

4. Rezance možete i izostaviti ako ih nemate.

5. Poslužite tako da svatko po želji zamotuljak može umočiti u slatko ljuti umak.

Za slatku varijantu također je potrebno na što tanje i kraće komadiće narezati omiljeno voće poput banane, manga, kivija, kruške ili jagoda.

Voće kratko marinirajte u umaku od meda i limuna ili pak s dodatkom jogurta, te napunite zamotuljke. I slatki su zamotuljci jednako ukusni sirovi i kratko prženi u ulju.

Kod prženja je za obje varijante važno zapamtiti da se puni s malo sastojaka te prži vrlo kratko s obje strane kako se rižin papir ne bi raspao.

Slatke zamotuljke možete poslužiti s istim umakom od meda, jogurta i limuna u koji možete dodati kardamom ili cimet.

Zamotuljci su odlični s dodatkom sirove metvice, sitno narezane te naribane korice organski uzgojenog limuna ili limete, listića badema itd.

U slast!

Još slasnih recepata potražite u Marinoj kuharici za male (i velike)!

Tko piše ove recepte?

Mare radi kao slobodni novinar i fotograf za nekoliko medija u Hrvatskoj i Europi. Njezni radovi su prikazani na nekoliko samostalnih izložbi fotografija u Hrvatskoj i Austriji. Upravo je izdala svoju prvu knjigu kuharicu pod nazivom 'Tatina kuharica'.

Ideja za knjigu se rodila tijekom odrastanja njezinog prvog djeteta, a blog je krenuo za vrijeme druge trudnoće i nastavka eksperimentiranja s kuhanjem, a sve kako bi se zadovoljili gurmanski nepci izbirljivog sina dok joj kći obožava skoro sve. Davi se i u sarmi koju mali ne želi ni pogledati, a kamoli kušati:)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju