Paška sirana još je jednom proslavila Hrvatsku na međunarodnim natjecanjima, ovaj put na World Cheese Awardsu u Birminghamu

Pored Paškog sira koji je njen ponos jer je Paška sirana prva sirana koja organizirano započela proizvodnju ovog sira, sada je i sir Dalmatinac proglašen najboljim sirom ovog dijela Europe (Best Central & Eastern Europan cheese) u velikoj konkurenciji na tom najprestižnijem natjecanju sireva!

U zadnje dvije godine otkako je aktivni sudionik tog epicentra kulture konzumacije sira i ostalih delikatesnih namirnica, Paška sirana sustavno donosi u domovinu prestižne medalje.

Na prošlogodišnjem World Cheese Awardsu dvije stotine međunarodnih sudaca Paškoj sirani dodijelilo je dvije srebrne medalje za ovčje sireve Paški i Pramenko, a i tada novi sir Paške sirane, Mediterano, sir sa paškom slavujom (kaduljom) osvojio je srebro.

Sir Dalmatinac koji je je i prošle godine nagrađen medaljom, ove godine dobio je najveće priznanje – najbolji sir ovog dijela Europe na World Cheese Awardsu 2012. Osim njega, natjecao se ove godine i mladi sir Parenjak i to u kategoriji novih sireva na tržištu, te je osvojio srebro čime je nakon uspjeha Mediterana, još jednom potvrdio da su kreativna rješenja koja dolaze iz Paške sirane prepoznata od strane najvećih eksperata u struci.

Takvi uspjesi Paške sirane na natjecanju kao što je World Cheese Awards ponos su svih nas: od vrijednog paškog čobana i Paške sirane, koja baštini stoljetnu tradiciju izrade sira, kao što je zrenje na drvenim daskama dok moderne tvornice u pravilu koriste plastiku, do svakog stanovnika Lijepe naše jer oni afirmiraju Hrvatsku u svijetu kao vrhunsku gastrodestinaciju.

Iako su prema nekim zapisima još rimski carevi uživali u našim sirevima, tada poznatijim kao Caseus Illiricus, danas smo sigurni da svijet dobro poznaje naše sireve, čemu u prilog ide i činjenica da je u 200 američkih specijaliziranih delikatesnih shopova prodano preko 10 tona Paškog sira Paške sirane.

Kreativni poduzetnički duh Paške sirane ne miruje ni nakon ovakvih priznanja; konstantno nastojimo zadovoljiti sve istančanije ukuse. Upravo sada Paška sirana vrijedno i sa strašću radi na probnoj izradi novog delikatesnog sira koji bi se na stolovima naših vjernih siroljubaca trebao naći vrlo skoro.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju