U ove ljetne dane kada nam zadržavanje nad vrućim štednjakom zvuči kao kazna, obično tražimo načine kako ga izbjeći. Kuhanje na otvorenom idealno je rješenje, ako već nemate nabavite makar roštilj na električnu energiju, isplatit će vam se. S malo truda i volje isprobajte brze i zdrave recepte koji nisu zahtjevni, a vaši ukućani će biti presretni. Piletina s roštilja i nije nekakva novost no uz nekoliko sastojaka kojima ju možete oplemeniti i načinima serviranja, budite sigurni tražit će se komad više

SLASNI SENDVIČ S PILETINOM
Sastojci:
6 komada pilećih prsa bez kostiju
1/2 žličice soli
1/4 žličice svježe mljevenog papra
1 žličica maslinovog ulja
12 tankih kriški pancete
1 šalica feta sira
1 vezica rukole
3 žlice senfa
6 pogačica ili još bolje foccacio s ružmarinom

Priprema:
Zagrijte roštilj, piletinu narežite na široke šnite, posolite i popaprite sa obje strane svaku te poprskajte uljem.

U međuvremenu kriške pancete stavite na malo ulja u tavi na laganoj vatri, pecite dok ne dobiju zlatnožutu boju i dok ne vidite da prelaze u fazu hrskavosti.

Piletinu grilajte i nekoliko puta premažite uljem, kada je gotova stavite ju vrelu među kriške focacia prethodno premazanog senfom, posložite nekoliko komada feta sira, dvije šnite hrskave pancete. Preko toga pobacajte oprane listove rukole, posolite, popaprite i iscijedite tek nekoliko kapljica limuna. Mljac!!!

GRILANA PILETINA U SALATI
Sastojci:
4 komada pilećih prsa
3 velike rajčice
2 žute paprike
Vezica svježeg bosiljka
8 listova mladog kelja
¼ šalice maslinovog ulja
¼ šalice aceta balsamica
Žlica senfa
2 češnja češnjaka
soli po želji

Priprema:
Piletinu preko noći marinirajte u nekoliko žlica maslinovog ulja pomiješanog s žlicom senfa i malo nasijeckanog češnjaka.

Dovoljno je da nakon dolaska s posla uključite roštilj, dok se zagrijava imate vremena za očistiti dvije rajčice i papriku te ih narezati na kolutiće debljine pola centimetra.

Posolite i poprskajte ih uljem i ostavite povrće u zdjeli. Operite nekoliko listića mladog kelja, narežite na deblje trake te poprskajte uljem i posolite. Ispecite piletinu, a na vrući roštilj dodajte rajčicu i papriku, tek dvije tri minute da omekšaju.

Pred kraj preko rajčice naslažite listove kelja dok ne uvenu. Piletinu narežite na komadiće i pomiješajte s povrćem, začinite uljem i balsamicom te dodajte listiće svežeg bosiljka.

LJETNI RAŽNJIĆI OKUPANI U TEKILI
Sastojci:

1 zreli mango, izrezan na komadiće
1 zrela banana, izrezana na komadiće
1/3 šalice smeđeg šećera
4 češnja češnjaka
1 žlica soli
2 žličice čilija u prahu
1/2 žličice bijelog papra
1/2 šalice svježeg soka od limete
1/2 šalice tekile
1 kg pilećih prsa
1/4 šalice prženih sjemenki bundeve

Priprema:
U blender ubacite komadiće manga, banane dodajte šećer, češnjak,sol, čili u prahu i bijeli papar miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.

Potom dodajte sok limete i tekilu, miješajte sve dok se smjesa ne ujednači. Pileća prsa narežite blago dijagonalno, na dva cm debljine, stavite u plastičnu vrećicu i dodajte šalicu marinade.

Dobro protresite i ostavite uhladnjaku na dva sata. Ostatak marinade stavite u lonac da prokuha, pirjajte pet minuta uz povremeno miješanje. Kada se ohladi procijedite kroz fino sito u zdjelu.

Pileće ražnjiće bacite na roštilj, neka se peku oko dvije minute sa svake strane, kad su gotovi posložite ih na tanjure prelijte umakom i servirajte uz par prepečenih šnita kruha i salatu od rikole.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju