Jedna od zdravih namirnica definitivno je povrće, pogotovo špinat. Stoga vam preporučamo zdravu, izdašnu pitu sa svježim špinatom, jednostavne pripreme i okusa koji će vas oduševiti!
Može se jesti topla i hladna. Odlična će biti i za drugi dan, ali je nikako nemojte podgrijavati jer se špinat zbog ispuštanja štetnih toksina ne smije podgrijavati.
Recept
tijesto
260 gr brašna
100 gr putra
2 jaja
malo soli
2 žlice hladne vode
nadjev
1/2 kg svježeg špinata
2 jaja
2,5 dcl milerama
1 žlica maslinovog ulja
1 češnjak
1 žlica parmezana
sol
papar
Priprema fine pite od špinata:
1. U veću posudu istresemo brašno, dodamo na listiće narezani putar i utrljamo ga u brašno.
Dodamo sol, jaja i vodu, te brzo umijesimo prhko tijesto. Oblikujemo ga u kuglu, zamotamo u prozirnu foliju i stavimo u frižider na pola sata.
2. Potom ga razvaljamo u oblik kruga i prebacimo u nauljeni okrugli kalup.
3. Tijesto izbockamo vilicom i stavimo peći u zagrijanu pećnicu na 180 C oko 5-10 minuta. Izvadimo iz pećnice i po tijestu izlijemo pripremljeni nadjev.
4. Za nadjev pripremimo svježi špinat, koji operemo i očistimo. Blanširamo ga u kipućoj vodi oko 1-2 minute. Dobro ga ocijedimo i na dasci izrežemo na grublje.
5. U posudu stavimo narezani špinat, jaja, iscijeđeni češnjak, ulje, parmezan i mileram.
6. Dodamo soli i papra po okusu.
7. Sve izmiješamo i izlijemo na tijesto.
8. Pečemo na 180 C oko 20-25 minuta, tj. dok se nadjev ne stisne.
Više slasnih recepata možete naći na blogu Cook and play.
Isprobajte i ove ukusne recepte:
>> Brzo, ukusno i jeftino: Proljetna ideja za lagani ručak
>> Hranjiva frittata: Obrok od 480 kalorija gotov za pola sata