Jeste li sigurni da znate pripremiti baš svaki komad mesa i izvući najbolje iz njega. Predstavljamo vam Vedrana koji zna male kuharske trikove i podijelit će ih s vama. Ovaj tjedan Vedran priprema kuhanu šunku s povrćem

Kuhana šunka s povrćem

Priprema kuhane šunke je jednostavna, dovoljno je samo pratiti što Vedran radi i ubrzo ćete na blagdanskom stolu imati ukusnu i zdravu uskršnju poslasticu.

Šunku je 24 sata prije kuhanja potrebno staviti u hladnu vodu koja će iz nje izvući višak soli.

Šunku zarolajte, povežite je sa špagom kako bi zadržala svoj oblik, blanširajte je u malo vode te je nakon kratkog vremena stavite u novi lonac s hladnom vodom u koji ste stavili lovorov list i peršin te začine.

Nakon otprilike dva sata šunki dodajte povrće, mrkvu i korabu koje ste prethodno očistili i narezali.

Kako bi obogatili juhu, na maslinovom ulju prepecite male lučice te ih dodajte u juhu u kojoj se kuha šunka.

Želite li provjerili je li šunka gotova ne morate ju cijelu vaditi iz lonca, dovoljno je pogledati raspada li se koža, ako je tako šunka je kuhana.

Izvadite ju, skinite špagu, očistite šunku od kože i suvišnih masnoća i servirajte bez upotrebe noža.

Za serviranje nije potrebno upotrijebiti nož, manje komade odvojite rukom i servirajte. Na tanjur dodajte povrće koje se kuhalo sa šunkom i prelijte meso s juhom u kojem je kuhano.

Ukusni uskršnji obrok je gotov, Vedran vam želi dobar tek!

O autoru

Vedran Habel je završio Srednju ugostiteljsku školu te radio u niz renomiranih restorana i hotela. Od 2007. radi kao nastavnik u Pučkom otvorenom učilištu Zagreb.

Napisao je knjigu Hrvatska kuharska početnica. Autor je udžbenika za kuharstvo za 1. i 2. razred srednjih ugostiteljskih škola - smjer kuhar. Vedran je snimio DVD o tehnološkim postupcima prigotovljavanja jela uz pomoć centra za odgoj i obrazovanje Slava Raškaj te tako omogućio osobama oštećenog sluha da se i sami okušaju u pripravljanju jela.

Početkom 2009. organizirao je tečaj male škole kuhanja u suradnji sa Savezom gluhih i nagluhih grada Zagreba te po prvi puta u Hrvatskoj provodi tečaj kuhanja za gluhe i nagluhe osobe.

Kuharstvo je vještina koja se može neprestano usavršavati.
Pod motom 'Pravilno kuhanje je zdrav život' Pučko otvoreno učilište organizira Malu školu kuhanja u kojoj će tajne i trikove majstora otkrivati nastavnik kulinarstva Vedran Habel. Sve informacije možete dobiti na telefon 0800 321 321.

Prethodni recepti

>> VIDEO: Janjeća plećka s nadjevom od suhih šljiva i marelica

>> VIDEO: Juneći šol s rižotom od gljiva

>> VIDEO: Vedran vam pomaže u pripremi specijaliteta od mesa!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju