Varijacija na temu kada je u pitanju torta čiji su glavni sastojci keksi i čokolada uvijek je dobrodošla i svaka ljubiteljica kuhanja, pa i ona koja je početnica u vlastitoj kuhinji, oduševit će se samo malo drugačijem receptu. Ključni sastojak su oreo keksi koje jednostavno obožavamo. Zato se bacite se na izradu dvobojne torte odmah!

Sastojci:
450 do 470 g svježeg sira Philadelphia ili abc krem sira
250 g običnog svježeg sira
250 g kiselog vrhnja (i ovo se može zamijeniti sirom)
240 g šećera
3 do 4 žlice jake kave (svježe skuhane, ne u prahu)
40 g kakao praha
4 jaja
Vanilija ili 10-20 g vanilij šećera (onog pravog)

>> Neodoljivi cupcake kolačići s borovnicama

Za dno kolača:
250 do 300 g oreo ili sličnih keksiju s velikom količinom kakaa
Oko 70 g otopljenog maslaca

Za posluživanje – otprilike desetak keksića.

Naravno da za kolač mogu koristiti i drugi keksi po želji, ali ovi imaju odličan okus po kakau. Umjesto podloge od keksa možete i sami napraviti tijesto.

Malo brašna, kakao praha, maslac i šećer (od svega po šalicu te pola šalice kakao praha i malo soli i jednog jajeta. Pomiješajte tijesto s pripremljenom oreo smjesom te njime obložite kalup, tijesto probodite na par mjesta vilicom te pecite oko 10 minuta u pećnici. Pustite tijesto da se ohladi te nastavite s pripremom.

Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 160 do170” C te namažite maslacem kalup za tortu.

2. U mikseru ili blenderu izmrvite kekse (prije toga s njih ostružite kremu koju kasnije možete dodati u kremu od sira i dodajte rastopljeni maslac. Sve dobro pomiješati kako bi dobili tijesto. Tijestom obložite dno, a tko voli može obložiti i rub kalupa. Ukoliko ste dno pekli, ostaviti ga neka se dobro ohladi.

3. Promiješajte sir i vrhnje dok smjesa ne postane kremasta. Dodajte šećer i jaja, jedno po jedno te ih pažljivo umiješajte. Ne miješajte predugo i prejako kako smjesa ne bi postala prerijetka.

>> Cvjetovi lavande u slatkim zalogajčićima

4. Pola smjese ulijte u kalup. U drugu polovicu dodajte kavu u kojoj ste prethodno rastopili 40 grama kakao praha. Prelijte ostatak smjese, tamni na bijeli i poravnajte. Pecite oko 1 sat i 20 minuta. Ovisno o veličini kalupa koji koristite odnosno visini tijesta, potrebno je nakon 1 sat provjeriti sredinu kolača. Naravno, uz oprezno otvaranje pećnice! Iako na ovoj temperaturi kolač ne bi smio previše potamniti niti zagorjeti, možete ga prekriti folijom na vrhu. Kolač je gotov kad je sa strane fino pečen, a u sredini ipak malo pudingast.

5. Kolač ohladite i staviti na nekoliko sati u hladnjak kako bi se smjesa dobro stisnula.

6. Na vrh svakog komada ili šnite postavite još po jedan keks.

7. Dobar trik za rezanje ovakvog kolača je da se nož uroni u vruću vodu i obriše pa tek onda s njim reže kako bi rubovi odrezanog bili što ravniji.

U slast!

Još slasnih recepata potražite u Marinoj kuharici za male (i velike)!

Tko piše ove recepte?

Mare radi kao slobodni novinar i fotograf za nekoliko medija u Hrvatskoj i Europi. Njezni radovi su prikazani na nekoliko samostalnih izložbi fotografija u Hrvatskoj i Austriji. Upravo je izdala svoju prvu knjigu kuharicu pod nazivom 'Tatina kuharica'.

Ideja za knjigu se rodila tijekom odrastanja njezinog prvog djeteta, a blog je krenuo za vrijeme druge trudnoće i nastavka eksperimentiranja s kuhanjem, a sve kako bi se zadovoljili gurmanski nepci izbirljivog sina dok joj kći obožava skoro sve. Davi se i u sarmi koju mali ne želi ni pogledati, a kamoli kušati:)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju