Na internetu sam na recept za 'čoko-vulkan' naletjela blago rečeno milijardu puta i stvarno je bio krajnji čas da se i sama okušam u izradi.
Budući da sastojaka nema puno, važno je da budu što kvalitetniji pa bi bilo idealno kad biste mogli pronaći čokoladu s min 60 posto udjela kakaa.
Jedina je fora u ovom kolaču pronaći točno vrijeme pečenja - ne smiju se ispeći do kraja kako bi sredina ostala tekuća.
S obzirom na to da se tu radi o minutama, ja sam za prvi put svoje kolačiće pekla u dvije ture da vidim koliko će im trebati.
Dvanaest minuta bila je polazišna minutaža i bilo je premalo. Na kraju sam zaključila da bi za moju pećnicu najbolje bilo oko 20 minuta.
Ali to je samo moja pećnica - da biste dobili pravi rezultat morat ćete malo eksperimentirati s vlastitom.
Na engleskom se zovu lava cakes i mislim da je velika greška našeg obrazovnog sustava što prirodnu pojavu zvanu vulkan ne objašnjavaju tako da svakom učeniku na stol profesor iz zemljopisa donese tanjurić sa svježe ispečenim 'čoko-vulkanom' - sve bi bilo puno jasnije i zapamćeno za vijeke vjekova.
Za 6 kom:
90 g maslaca
100 g čokolade (što veći udio kakaa, to bolje)
3 jaja
100 g šećera
1 šećer vanilija
Žlica likera od kakaa
35 g brašna
1 žlica kakaa u prahu
1) Premažite kalupe maslacem i malo ih pospite brašnom. (kalupi mogu biti oni za muffine ili male zdjelice za souffle)
2) Čokoladu i maslac rastopite na pari ili u mikrovalnoj. Ostavite po strani dok se ne ohladi.
3) Tucite jaja, šećer i šećer vaniliju 3-4 min dok ne postanu pjenasta.
4) Dodajte liker, brašno i kakao u prahu.
5) U tu smjesu uliti rastopljenu čokoladu i maslac i lagano izmiješati dok ne dobijete homogenu smjesu.
6) Smjesu raspodijelite u kalupe pa ih stavite na 1sat u zamrzivač.
7) U međuvremenu ugrijte pećnicu na 160°C i pecite cca 20min (vrijeme pečenja varirat će od pećnice do pećnice).
8) Poslužite sa slatkim vrhnjem ili sladoledom.
Tko piše ove slasne recepte?
Kuhanje ne mora biti muka, poručuje Ana-Marija Bujić, može biti kreativno i opuštajuće.
Upravo je tu njegovu stranu otkrila i još otkriva Ana-Marija kuhajući u slobodno vrijeme između predavanja na fakultetu i druženja s dragim ljudima.
Voli utvrditi staro gradivo naših baka, ali i ići na egzotična kulinarska putovanja na kojima uvijek otkriva nešto novo. Glavni kriterij? Slastan rezultat!
Čarobni napitak za vruće trenutke
Sushi - elegantni zalogaj koji ćete zavoljeti
Pišite joj na zadovoljna@novatv.hr, šaljite recepte i pohvale i možda se i vi nađete na jednom od njenih kulinarskih putovanja!