Iako nam izgovor za prepuštanje čokoladnim užicima stvarno nije potreban, u ime edukacije svih onih kojima baš nije jasno što je lava preporučamo neodoljive čoko-vulkane. Uspješnost pamćenja slatko-mirisnog gradiva je sto posto zagarantirana

Na internetu sam na recept za 'čoko-vulkan' naletjela blago rečeno milijardu puta i stvarno je bio krajnji čas da se i sama okušam u izradi.

Budući da sastojaka nema puno, važno je da budu što kvalitetniji pa bi bilo idealno kad biste mogli pronaći čokoladu s min 60 posto udjela kakaa.

Jedina je fora u ovom kolaču pronaći točno vrijeme pečenja - ne smiju se ispeći do kraja kako bi sredina ostala tekuća.

S obzirom na to da se tu radi o minutama, ja sam za prvi put svoje kolačiće pekla u dvije ture da vidim koliko će im trebati.

Dvanaest minuta bila je polazišna minutaža i bilo je premalo. Na kraju sam zaključila da bi za moju pećnicu najbolje bilo oko 20 minuta.

Ali to je samo moja pećnica - da biste dobili pravi rezultat morat ćete malo eksperimentirati s vlastitom.

Na engleskom se zovu lava cakes i mislim da je velika greška našeg obrazovnog sustava što prirodnu pojavu zvanu vulkan ne objašnjavaju tako da svakom učeniku na stol profesor iz zemljopisa donese tanjurić sa svježe ispečenim 'čoko-vulkanom' - sve bi bilo puno jasnije i zapamćeno za vijeke vjekova.

Za 6 kom:
90 g maslaca
100 g čokolade (što veći udio kakaa, to bolje)
3 jaja
100 g šećera
1 šećer vanilija
Žlica likera od kakaa
35 g brašna
1 žlica kakaa u prahu

1) Premažite kalupe maslacem i malo ih pospite brašnom. (kalupi mogu biti oni za muffine ili male zdjelice za souffle)

2) Čokoladu i maslac rastopite na pari ili u mikrovalnoj. Ostavite po strani dok se ne ohladi.

3) Tucite jaja, šećer i šećer vaniliju 3-4 min dok ne postanu pjenasta.

4) Dodajte liker, brašno i kakao u prahu.



5) U tu smjesu uliti rastopljenu čokoladu i maslac i lagano izmiješati dok ne dobijete homogenu smjesu.

6) Smjesu raspodijelite u kalupe pa ih stavite na 1sat u zamrzivač.

7) U međuvremenu ugrijte pećnicu na 160°C i pecite cca 20min (vrijeme pečenja varirat će od pećnice do pećnice).

8) Poslužite sa slatkim vrhnjem ili sladoledom.

Tko piše ove slasne recepte?

Kuhanje ne mora biti muka, poručuje Ana-Marija Bujić, može biti kreativno i opuštajuće.

Upravo je tu njegovu stranu otkrila i još otkriva Ana-Marija kuhajući u slobodno vrijeme između predavanja na fakultetu i druženja s dragim ljudima.

Voli utvrditi staro gradivo naših baka, ali i ići na egzotična kulinarska putovanja na kojima uvijek otkriva nešto novo. Glavni kriterij? Slastan rezultat!

Čarobni napitak za vruće trenutke

Sushi - elegantni zalogaj koji ćete zavoljeti

Pišite joj na zadovoljna@novatv.hr, šaljite recepte i pohvale i možda se i vi nađete na jednom od njenih kulinarskih putovanja!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju