Ususret predstojećem ljetu u jela je potrebno uvesti mnoštvo samoniklog bilja, voća i povrća, zajedno s ribom i kvalitetnim mesom, te proizvodima od kozjeg mlijeka.
Salatama od lisnatog povrća u kombinaciji s voćem, najbolje je započeti obroke jer potiču tonifikaciju organizma i izlučivanje štetnih tvari, a ujedno pripremaju probavni trakt na glavni obrok. Salate pomažu i u izbjegavanju prejedanja, pa nema osjećaja težine u želucu nakon obroka.
'U detoksikaciji organizma često ključnu ulogu ne igraju same zdrave namirnice koje konzumiramo, već dobra kombinacija namirnica na kojoj počiva i cjelokupni koncept Smart Fooda', protumačila nam je Marina Vojković, pokretačica koncepta Smart Fooda.
Namirnice koje su nam dostupne u proljetnom periodu mogu izvrsno poslužiti u detoksikaciji organizma ukoliko su dobro kombinirane i u točnim količinama.
Hrana pripremljena prema Smart Food jelovniku, od predjela, juha, glavnih obroka te deserta i salata, mala je tvornica ljekovitih tvari i djeluje na detoksikaciju.
>> Slasni zalogaji s pametnog menija
U detoksikaciji organizma pomažu i svježe priređeni funkcionalni napitci koji su sastavljeni od netom ocijeđenih namirnica, voća i povrća uz dodatak pažljivo odabranih začina, pa oni dodatno stimuliraju detoksikaciju.
Prirodni napitci djeluju netom nakon konzumiranja i odmah vraćaju vitalnost. U njima su sačuvani svi hranjivi sastojci poput vitamina, minerala i enzima koji se inače kod termičke i dugotrajne obrade gube ili smanjuju svoju aktivnost. Procesom hladnog cijeđenja ne uništavaju se nutritivne komponente, a zadržani su boja miris i okus u svom izvornom obliku, stoga sokovi imaju izražajnu prirodnu boju, te osebujan okus i miris.
Zdravi napitci koji pospješuju detoksikaciju organizma:
• Napitak od zelenog voća, krušaka, jabuka, te povrća prepunog klorofila, molekule koja potiče regeneraciju organizma i obnovu svih oštećenih staničnih struktura
• Napitak od narančastog voća i povrća, bogat beta karotenom koji štiti sluznice i osigurava zdravlje kože prije ljeta
• Napitak od jagoda u kombinaciji s lisnatim povrćem koji daje mnoštvo tvari koje stimuliraju izlučivanje otrova iz organizma i potiču rad jetre i bubrega
• Napitak od kivija u kombinaciji s citrusnim voćem i zelenim povrćem potiče dreniranje tekućine i djeluje na suzbijanje celulita
Saveznici detoksikacije su sljedeće namirnice:
• Sezonsko voće, povrće
• Kvalitetno meso puretine, junetine poput bifteka i ramsteka, te mlada janjetina,
• Riba poput tune, gofa, brancina i zubaca, ali i mnoštvo svježe plave ribe od inćuna da srdela i skuša
• Kozja i kravlja skuta kao izvrstan izvor bjelančevina
• Žitarice od prosa, krupnjaka ili pira, ječma, zobi, riže, te tzv. pseudo-žitarice kao amarath, heljda, a posebno mjesto pripada mahunarkama poput slanutka, boba i leće
Marina Vojković zajedno s docenticom Donatelom Verbanac i chefom Berislavom Lackovićem kreirala je i nekoliko slasnih jela koja se nalaze na Smart Food meniju.
Tako se nude bob s artičokama i pirom ili krupnjakom kao žitaricom. Bob i artičoka donose kvalitetne bjelančevine i tvari u obliku polifenola, posebno kvercitin, koji regulira naš imunološki odgovor. Pir se je namirnica bogata bjelančevinama, vitaminima B skupine i mineralima.
Na meniju se nalaze proso, divlje šparoge i bakalar. Te namirnice predstavljaju kombinaciju koja je izvrsna za srce i krvne žile. Jelo donosi omega-3 masne kiseline sadržane u bakalaru, tvari koje djeluju protuupalno, sadržane u šparogama i mnoštvo korisnih mikroelementa sadržanih u prosu. Idealno je za podnevni i večernji obrok.
Kao predjela tu su salata i sitni zalogaji poput okruglica od slanutka na pireu od patlidžana. Slanutak je bogat izvor kalcija i vrhunskih aminokiselina, a patlidžani donose vlakna topiva u vodi i minerale potrebne za zdravlje našeg sustava za izlučivanje. Sve to servira se uz pesto od maslačka, biljke koju nalazimo kao samoniklu, koja se odlikuje velikim količinama vitamina C i gorkih tvari koje djeluju protuupalno, a osvježiti će i djelovati poticajno na naš organizam.
Salata se sastoji od mladih izdanaka zelenih lisnatih salata, uz neke posebne dodatke. To su kruške i maline, od kojih je spremljen posebni ocat. Kruške je najbolje jesti svježe, upravo onako kako su sadržane u ovoj originalnoj salati. One sadrže veće količine kalcija i željeza u odnosu na drugo voće, pa se preporučuju kao obavezno voće u prehrani žena iznad 40 godine. Maline su izvor brojnijih pigmenata, najviše antocijana i karotena koji djeluju povoljno na izgled kože i zdravlje sluznica. Ovdje su u servirane s ulogom zakiseljavanja jela, što je sasvim nov i inovativan način.
Proces čišćenja organizma od toksina uz okrjepu i obnovu cjelokupnog organizma uz Smart Food koncept doprinijet će izgledu, posebice svježini kože, kose, noktiju, a detoksikacija organizma oslobodit će tijelo naslaga te smanjiti otečenost i celulit te potaknuti cirkulaciju i dreniranje tekućine u našem organizmu.
Smart Food je koncept zdrave prehrane koji poštuje i prati izmjenu godišnjih doba, priprema se u zagrebačkom restoranu Bon Appetit. Svi poklonici zdravog života, ali i svi koji su čvrsto odlučili ljeto dočekati u fit formi, pronaći će mnoštvo ukusnih, maštovitih i zdravih kulinarskih kombinacija.