Neki ne mogu zamisliti jutro bez šalice kave, a nekima je upravo taj ritual posao. Profesionalni kušači svoj radni dan počinju degustacijama. No, oni kavu ne piju. Mirišu je, srču, mućkaju pa pljunu

Degustira se najviše 8 vrsti kava dva puta na dan. Više od toga je previše za osjetila pa profesionalni kušači ne bi mogli dobro procijeniti kakvoću.

'Prilikom degustacije kave ocjenjuje se miris, okus, jačina okusa, punoća okusa, aroma, da li ima nešto strano što nije specifično za tu kavu, i na temelju toga se donose daljnje odluke', opisala je svoj posao profesionalna kušačica Vesna.

Alen degustira po mnogima obavezne pratitelje kave, cigarete. Na okus utječe sve od cigaretnog papira do papira za filtar. Tim pušača svaki dan udahom na usta, izdahom na nos, mirisanjem cigareta i izgledom dima donosi stručne promjene o kvaliteti.

Iris pak već 7 godina degustira najslađu poslasticu - čokoladu. Kako profesionalni kušači ne bi prepisivali tijekom zadatka su odvojeni pregradama, a što je to što ih može spriječiti da obave svoj posao otkrijte u četvrtak u emisiji Provjereno.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju