Prava jesenska poslastica koja oduševljava izgledom i okusom su punjene tikvice. potražite one koje vam se oblikom najviše sviđaju i nabacite se na pripremu po receptu naše drage kuharice Mare

Punjene tikvice su prava poslastica, a Mare ih je pripremila prema receptu s Korzike. Ukoliko na tržnici ne možete pronaći manje okrugle kao na slici, uzmite one dugoljaste.

Uz tikvice glavni sastojak ovog jela je Brocciu, najpoznatiji sir Korzike koji se priprema od ovčjeg ili kozjeg mlijeka. Njime se puni tjestenina ili povrće, dodaje ga se omletima i tipičnim kolačima. Sličan je talijanskoj Ricotti (iako nema laktoze) te provansalskom Brousse, ali u ovom receptu nećete pogriješiti ako dodate grčki Manouri ili neki drugi svježi ovčji ili kozji sir.

Sastojci za potpuno vegetarijansku verziju:
4 okrugle tikvice (zucchini)
250 g Brocciu sira (ili Ricotte ili sličnog)
2 rajčice
1 jaje
1 luk
maslinovo ulje
svježe začinske biljke poput peršina, metvice, timijana ili mladog luka (ne sve odjednom)
sol
papar
tvrdi naribani sir za posipanje

>> Okruglice od sira: Zalogaj s dodatkom mrvica, lješnjaka i marmelade

>> Čokoladna torta sa slasnim komadićima jabuke

Priprema:
1. U vrelu vodu staviti i tikvice da se kuhaju 3 do 5 minuta i potom ih izvaditi van. Tko želi može ovaj dio preskočiti, ali u tom slučaju će se tikvice puno dulje peći u pećnici. U istu vodu na pola minute do minutu ubaciti rajčice koje ste zarezali kod stabljike na 4 dijela, kako bi se kožica lakše skinula. Sitno narezati rajčicu i luk.

2. Zagrijati pećnicu na 180 do 200°C. Tikvicama odrezati gornji dio (ili ako su uske i dugoljaste – prepoloviti ih po duljini). Izdubiti dio sa sjemenkama te dobro usitniti i staviti u posudu u koju se odmah može dodati sir, jaje te svježe začinske biljke.

3. Na ulju prepržiti sitno narezani luk, dodati narezane rajčice i nakon minutu do dvije sve dodati u posudu sa sirom. Dobro promiješati, začiniti te smjesom napuniti izdubljene tikvice. Posuti tvrdim sirom i peći oko 45 minuta do sat vremena. Po želji peći s 'poklopcem' od tikvice koji se pred kraj skine kako bi se sastojci dobro zapekli.

U slast!

Još slasnih recepata potražite u Marinoj kuharici za male (i velike)!

Tko piše ove recepte?

Mare radi kao slobodni novinar i fotograf za nekoliko medija u Hrvatskoj i Europi. Njezni radovi su prikazani na nekoliko samostalnih izložbi fotografija u Hrvatskoj i Austriji. Upravo je izdala svoju prvu knjigu kuharicu pod nazivom 'Tatina kuharica'.

Ideja za knjigu se rodila tijekom odrastanja njezinog prvog djeteta, a blog je krenuo za vrijeme druge trudnoće i nastavka eksperimentiranja s kuhanjem, a sve kako bi se zadovoljili gurmanski nepci izbirljivog sina dok joj kći obožava skoro sve. Davi se i u sarmi koju mali ne želi ni pogledati, a kamoli kušati:)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju