Zadovoljna.hr
pretraživanje
  • Moda & ljepota
  • Zdravlje & Prehrana
  • Posao & Obitelj
  • Ljubav & Sex
  • Dom & Uređenje
  • Kultura & Zabava
Upravljaj obavijestima
  • Pratite Zadovoljna.hr
  • Nova TV
  • Dnevnik
  • Punkufer
  • Punkufer
  • Showbuzz
  • Pišite nam
  • Uredništvo
  • Oglašavanje i marketing
  • Uvjeti korištenja
  • © Zadovoljna.hr
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Putovanja
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Zdravlje & prehrana

Recept za slučajnu i jako čokoladnu tortu

05. travnja 2011 Piše Zadovoljna komentari
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svi ljubitelji čokolade bit će oduševljeni čokoladom u čokoladi s čokoladom na čokoladi, obloženom i punjenom čokoladom

U trendu Hrvatska skriva prave morske dragulje Mir i miris borova Uvala iz snova: Da, postoji u Hrvatskoj, a od mirisa borova još će vas više oduševiti morsko dno Dama iz Zagreba u haljini s potpisom Vivienne Westwood baš je ženstvena Dama iz Zagreba u "nedjeljnoj" haljini koju najbolje opisuje jedna riječ Musaka s tikvicama BRZO I JEDNOSTAVNO Napokon je došlo vrijeme tikvica, evo recepta za jelo koje možete ručati dva dana

Torta zvana 'slučajnost' nastala je eksperimentiranjem i prilagođavanjem vlastitim nepcima. naša blogerica i kuharica Mare inspiraciju je crpila iz tri različita recepta i na kraju je došla do onoga što smatra savršenom tortom. Ne presuhom, ne premokrom i ne s previše kreme, a niti preslatkom nego jednostavno – savršenom fino.

Slijedi recept za duplu mjeru. Obavezno prvo pročitajte recept pa tek onda pristupite pripremi kolača. Iako se na prvi pogled čini kao da je dosta posla i da je komplicirano, mislim da nema jednostavnije torte od ove.

Napomena: prvo napravite kremu te ju stavite u hladnjak ili zamrzivač.

Za kremu vam je potrebno:
300 g čokolade, crne ili čokolade za kuhanje
300 ili 400 ml slatkog vrhnja

Za biskvit:
200 g čokolade, crne ili za kuhanje
250 g maslaca, omekšalog na sobnoj temperaturi
400 g šećera
12 jaja, odvojiti na bjelanjke i žutanjke
300 g brašna

Žličica mljevenog cimeta
Žličica mljevenog kardamoma
Naribana korica 1 limuna iz organskog uzgoja
Prstohvat soli

Za premaz:
400 do 500 g marmelade od naranče ili konfiture od višnje (s barem 50 do 60 posto voća)

Priprema:
1. Prvo pripremite kremu. Na pari kuhajte slatko vrhnje s čokoladom dok se ne rastopi. Dobro miješajte ili slabo tucite i miješajte pjenjačom kako bi se sastojci što bolje stopili. Stavite u hladnjak ili zamrzivač da se što bolje ohladi.

2. Zagrijte pećnicu na 180°C. Pripremite biskvit. Najprije razdvojite jaja na bjelanjke i žumanjke. Staviti čokoladu da omekša.

3. Polovicu šećera s maslacem pjenasto umiješajte. Dodajte žutanjke, jedan po jedan, te omekšalu čokoladu.

4. Bjelanjcima dodajte preostali šećer i istucite u snijeg.

5. U smjesu od žutanjaka naizmjenično dodajte malo snijega pa malo prosijanog brašna. Snijeg će zbog šećera biti relativno čvrst, ali je svejedno bolje polako i oprezno ga preklapati u smjesu.

6. Lim obložiti papirom za pečenje. Tijesto izlijte u lim. Kako se radi o dvostrukoj mjeri, potrebno je uzeti što veći četvrtasti lim ili tijesto podijeliti na dvije okrugle forme za torte. Ako uzmete forme različite veličine, moći ćete raditi tortu 'na kat'.

7. Pecite 35 do 40 minuta pa polagano otvorite pećnicu i tijesto u sredini probodite drvenom čačkalicom kako biste provjerili je li do kraja pečeno. Volite li jače pečeni biskvit ostavite ga u pećnici i 45 minuta te ugasite i ostavite još 5 minuta u zatvorenoj pećnici.

8. Posipajte čistu kuhinjsku krpu šećerom i ispečeni kolač izvrnite na krpu te odstranite papirom te pustite da se dobro ohladi najmanje sat vremena ili dulje. Prerežite po sredini vodoravno.

Priprema marmelade i kreme
1. Biskvit otklopite tako da prerezana sredina obje strane bude okrenuta prema gore. U lonac istresite marmeladu i polako zagrijavajte na srednje jakoj vatri kako bi se dobro otopila. Stavite u cjediljku (sito) i propasirajte na jednu polovicu biskvita te dobro raspodijelite i razmažite nožem. Ponoviti i na drugoj polovici.

2. Kremu s čokoladom izvadite iz hladnjaka i mikserom ili u kuhinjskom stroju pripremite kao što bi inače pripremali tučeno vrhnje (šlag). Premažite kremom jednu stranu biskvita te poklopite drugom. Gornji dio te strane torte premažite dobro kremom i ukrasite po želji.

Napomene:
1. Tko voli gorak okus čokolade u kremu može staviti jednaku količinu slatkog vrhnja i crne čokolade. Tko je za kremastiji i blaži okus neka koristi čokoladu za kuhanje ili mliječnu čokoladu i malo više slatkog vrhnja.

2. Tko želi bijelu tortu, neka pripremi manje kreme, a na vrh torte stavi ili bijelu rastopljenu čokoladu ili šećerni preljev, tekući ili od valjanog fondanta.

Još slasnih recepata potražite u Marinoj kuharici za male (i velike)!

Tko piše ove recepte?

Mare radi kao slobodni novinar i fotograf za nekoliko medija u Hrvatskoj i Europi. Njezni radovi su prikazani na nekoliko samostalnih izložbi fotografija u Hrvatskoj i Austriji. Upravo je izdala svoju prvu knjigu kuharicu pod nazivom 'Tatina kuharica'.

Ideja za knjigu se rodila tijekom odrastanja njezinog prvog djeteta, a blog je krenuo za vrijeme druge trudnoće i nastavka eksperimentiranja s kuhanjem, a sve kako bi se zadovoljili gurmanski nepci izbirljivog sina dok joj kći obožava skoro sve. Davi se i u sarmi koju mali ne želi ni pogledati, a kamoli kušati:)

Podijeli
  • Facebook
  • Twitter
  • WhatsApp
  • Viber
  • Email

inspirativno najčitanije
Pilates na reformeru: Omiljena metoda treninga ženama koje žele postati snažnije, poboljšati posturu i osjećati se dobro
Pokrovitelj BASI Systems
Pilates na reformeru: Omiljena metoda treninga ženama koje žele postati snažnije, poboljšati posturu i osjećati se dobro
Horoskopski znakovi koji će priskočiti u pomoć baš uvijek
Anđeli među ljudima
Koga vi možete nazvati i usred noći? Tri horoskopska znaka koja će dati sve za bliske ljude
Slavne dame koje su na crveni tepih došle u kupaćem kostimu
Vrlo hrabar izbor
Kupaći kostim na crvenom tepihu? Ako pitate ove slavne žene, može bez problema
Catherine Middleton u kaput-haljini Catherine Walker
Zastaje dah
Nećete se moći nagledati tirkiznog izdanja Catherine Middleton, lijepa je i dojmljiva kao Lady Di
Elegantan par sa zagrebačke špice
Ostavili su dojam
Najljepši par sa špice: Pogled na njih ovaj će vam sunčani dan učiniti još boljim
David Beckham dobio je titulu viteza
Napokon dočekano priznanje
David Beckham puno je više od lijepog lica, kraljevska titula okrunila je njegov dosadašnji rad
Uvala Prapratno na poluotoku Pelješcu
Mir i miris borova
Uvala iz snova: Da, postoji u Hrvatskoj, a od mirisa borova još će vas više oduševiti morsko dno
Recept za voćne kremšnite Darka Debića
Najkremastije ikad
Ako postoji idealan ljetni desert, onda su to ove najkremastije voćne kremšnite
Elegantan par sa zagrebačke špice
Ostavili su dojam
Najljepši par sa špice: Pogled na njih ovaj će vam sunčani dan učiniti još boljim
Nina Badrić uživa na odmoru u Istri
Raj za duh i tijelo
Kupaći kostim Nine Badrić laska apsolutno svima, ali pogled nećete moći skinuti s njenog društva
Zagrebačka špica: Prsluk u ljetnom street style izdanju
LJETNI ADUT
Fashionistica iz Zagreba nosi hit-komad koji je zasjenio i vruće hlačice
Severina u traper kombinaciji u Barceloni
Bez greške
Severina demonstrirala kako izgleda savršen ljetni komplet, kraljica je ležernih izdanja

Čitaj dalje

Još vijesti

 
Prati nas i na Instagramu!
Koji su vaši dojmovi na Advent??
@dasa_kovacevic
Savršeno prženu, hrskavu, taman slatku Morning Lab granolu Zagrepčanke Tijane potražite na policama Startaj Hrvatska u svim INTERSPAR i odabranim @spar trgovinama
Neopisiva ljubav s pastom... ❤
@divaisback 
#pastalover #zadovoljnahr
Želimo vam ugodnu sredinu tjedna! 😍
@iris_burbonov 
#bouquet #flowers #zadovoljnahr
pretraživanje
  • Pratite Zadovoljna.hr
  • Nova TV
  • Nova Plus
  • Punkufer
  • Punkufer
  • Showbuzz
  • Kreni Zdravo
  • Pišite nam
  • Uredništvo
  • Oglašavanje i marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Politika zaštite privatnosti
  • Politika o kolačićima
  • Upravljaj obavijestima
  • © Zadovoljna.hr
Zatvori

MODA, LJEPOTA, LJUBAV, ZDRAVLJE,
UREĐENJE DOMA, SAZNAJ SVE ŠTO TREBAŠ
ZA SEBE NA JEDNOM MJESTU.

Prijavi se na
newsletter!

Please don't insert text in the box below!
modal close