Ovi šareni ljepotani koji vam se smješkaju s mnogih fotografija ustvari su prava kulinarska moda.
Ta neodoljiva i šarena hrpica su ustvari francuski 'macarons'. Mnoge francuske kuharice kažu da makaroni dolaze iz Venecije, ali da se i jako dugo pripremaju u francuskim samostanima.
Makaroni iz mjesta Commercyja spominju se već u 8. stoljeću, a oni iz Nancyja poznati su od 1742. i upravo su oni postali slavni diljem Europe. Toliko su bili poznati da su sestre karmelićanke dobile nadimak 'časne sestre macarons'.
Navodno se njihov recept širio zajedno s premještanjem određenih samostanskih redova.
Prije nego krenete u izradu ovih kolačića potrebno je znati kako je u ovom receptu važno doslovno slijediti upute.
Za kolačiće:
3 bjelanjka (oko 100 grama)
50 grama kristalnog šećera
200 grama štauba
110 grama badema
Po želji boja za kolače i/ili kakao
Za kremu:
150 grama putra
160 grama tamne čokolade
1 dcl mlijeka
Pripremite sastojke, no pazite da bjelanjci ne budu prehladni, a bademe blanširajte (kratko prokuhajte) pa im odstranite koru i sameljite ih što je finije moguće.
1) Mikserom tucite bjelanjke pa im pomalo dodavajte kristal šećer dok n edobijete čvrstu smjesu.
2) Pomiješajte štaub i mljevene bademe pa ih jakim pokretima ručno umiješajte u bjelanjke.
3) Obložite lim za pečenje masnim papirom.
4) Želite li raznobojne kekse, razdijelite smjesu na više dijelova i svakom dodajte po malo boje za kolače.
5) Smjesom napunite štrcaljku ili pekarsku vrećicu s običnim okruglim nastavkom i na papir za pečenje istisnite male kružiće.
6) Pustite ih da odstoje sat vremena (ne preskačite ovaj korak!) i ugrijte pećnicu na 150°C.
7) Pecite ih 12 do 14 min, a kasnije odvojite od papira nožem. Pustite ih da se sasvim ohlade prije lijepljenja kremom.
Za kremu:
1) Rastopite čokoladu na pari i dodajte putar.
2) Ugrijte mlijeko i prelijte ga preko čokolade.
3) Sve zajedno dobro izmiješajte i stavite u hladnjak da se stisne. Kad su makaroni pečeni i ohlađeni lijepite dvije polovice žličicom čokoladne kreme.
Još par savjeta!
Kolačiće možete bojati bojom za kolače ili kakaom ili pak nekom drugim suhim prirodnim bojilom.
Kolačiće možete lijepiti čak i mermeladom!
Pogled na ove slatkiše će vam sigurno izmamiti osmijeh pri pečenju pa je poželjno često virenje u pećnicu.
makaroni mogu biti prekrasan poklon. Zamotajte ih u celofan i eto savršenog dara koji je k tome još i vaših ruku djelo!
>> Dašak egzotike uz slatko-kiselu piletinu s povrćem
>> Usudite se kušati kolač od čokolade i tikvica
>> Seksi desert od smokava i meda gotov za 10 minuta
Tko piše ove slasne recepte?
Kuhanje ne mora biti muka, poručuje Ana-Marija Bujić, može biti kreativno i opuštajuće. Upravo je tu njegovu stranu otkrila i još otkriva Ana-Marija kuhajući u slobodno vrijeme između predavanja na fakultetu i druženja s dragim ljudima.
Voli utvrditi staro gradivo naših baka, ali i ići na egzotična kulinarska putovanja na kojima uvijek otkriva nešto novo. Njezine recepte potražite na damijenestoslatko.com.
Glavni kriterij? Slastan rezultat!