Iako moda nema puno veze sa stvarima u ovoj rubrici pronašli smo način da vam predložimo kuhinjski zadatak koji će vašu radnu površinu pretvoriti u modnu pistu. Riječ je o neodoljivim kolačićima makaronima

Ovi šareni ljepotani koji vam se smješkaju s mnogih fotografija ustvari su prava kulinarska moda.

Ta neodoljiva i šarena hrpica su ustvari francuski 'macarons'. Mnoge francuske kuharice kažu da makaroni dolaze iz Venecije, ali da se i jako dugo pripremaju u francuskim samostanima.

Makaroni iz mjesta Commercyja spominju se već u 8. stoljeću, a oni iz Nancyja poznati su od 1742. i upravo su oni postali slavni diljem Europe. Toliko su bili poznati da su sestre karmelićanke dobile nadimak 'časne sestre macarons'.

Navodno se njihov recept širio zajedno s premještanjem određenih samostanskih redova.

Prije nego krenete u izradu ovih kolačića potrebno je znati kako je u ovom receptu važno doslovno slijediti upute.

Za kolačiće:
3 bjelanjka (oko 100 grama)
50 grama kristalnog šećera
200 grama štauba
110 grama badema
Po želji boja za kolače i/ili kakao

Za kremu:
150 grama putra
160 grama tamne čokolade
1 dcl mlijeka

Pripremite sastojke, no pazite da bjelanjci ne budu prehladni, a bademe blanširajte (kratko prokuhajte) pa im odstranite koru i sameljite ih što je finije moguće.

1) Mikserom tucite bjelanjke pa im pomalo dodavajte kristal šećer dok n edobijete čvrstu smjesu.

2) Pomiješajte štaub i mljevene bademe pa ih jakim pokretima ručno umiješajte u bjelanjke.

3) Obložite lim za pečenje masnim papirom.

4) Želite li raznobojne kekse, razdijelite smjesu na više dijelova i svakom dodajte po malo boje za kolače.

5) Smjesom napunite štrcaljku ili pekarsku vrećicu s običnim okruglim nastavkom i na papir za pečenje istisnite male kružiće.

6) Pustite ih da odstoje sat vremena (ne preskačite ovaj korak!) i ugrijte pećnicu na 150°C.

7) Pecite ih 12 do 14 min, a kasnije odvojite od papira nožem. Pustite ih da se sasvim ohlade prije lijepljenja kremom.

Za kremu:

1) Rastopite čokoladu na pari i dodajte putar.

2) Ugrijte mlijeko i prelijte ga preko čokolade.

3) Sve zajedno dobro izmiješajte i stavite u hladnjak da se stisne. Kad su makaroni pečeni i ohlađeni lijepite dvije polovice žličicom čokoladne kreme.

Još par savjeta!

Kolačiće možete bojati bojom za kolače ili kakaom ili pak nekom drugim suhim prirodnim bojilom.

Kolačiće možete lijepiti čak i mermeladom!

Pogled na ove slatkiše će vam sigurno izmamiti osmijeh pri pečenju pa je poželjno često virenje u pećnicu.

makaroni mogu biti prekrasan poklon. Zamotajte ih u celofan i eto savršenog dara koji je k tome još i vaših ruku djelo!

>> Dašak egzotike uz slatko-kiselu piletinu s povrćem

>> Usudite se kušati kolač od čokolade i tikvica

>> Seksi desert od smokava i meda gotov za 10 minuta

Tko piše ove slasne recepte?

Kuhanje ne mora biti muka, poručuje Ana-Marija Bujić, može biti kreativno i opuštajuće. Upravo je tu njegovu stranu otkrila i još otkriva Ana-Marija kuhajući u slobodno vrijeme između predavanja na fakultetu i druženja s dragim ljudima.

Voli utvrditi staro gradivo naših baka, ali i ići na egzotična kulinarska putovanja na kojima uvijek otkriva nešto novo. Njezine recepte potražite na damijenestoslatko.com.

Glavni kriterij? Slastan rezultat!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju