Limun jelu daje određenu svježinu, a koga je strah kiseline, neka uzme samo jedan limun koji će se tako jedva osjetiti, a opet pridonijeti okusu.
Potrebno je:
800 ml pileće juhe odnosno temeljca
1 glavica češnjaka, očišćenih režnjeva
2 žlice maslaca
2 žlice maslinovog ulja
8 bataka ili zabataka
2 limuna, oguljena i narezana na tanke kolutove
1-2 žlice brašna
Čaša vina (1,5 dcl)
2 lista lovora
Sol, papar
Nasjeckani svježi peršin ili bosiljak
Priprema:
1. Pripremite pileći temeljac kuhanjem npr. prsa ili krila. Dodajte oguljene režnjeve češnjaka te kuhajte pokriveno otprilike pola sata.
2. Za to vrijeme započnite s pripremom mesa i uključite pećnicu na 185 stupnjeva. U većoj tavi zagrijte maslac i ulje te na njima ispecite meso s obje strane dok ne poprime lijepu smeđu boju.
3. Gotovo meso posložite u vatrostalnu ili keramičku posudu za pećnicu, a preko njega poslažite kuhane režnjeve češnjaka iz juhe te kolutove limuna.
4. U istoj tavi gdje se peklo meso, započnite s pripremom umaka. Na masnoću na kojoj se peklo meso dodajte brašno (ne pretjerivati s količinom!) i kratko popržite uz miješanje. Dodajte vino, promiješajte nekoliko puta te uz neprekidno miješanje polako dodajte pileći temeljac, lovorov list te posolite i popaprite. Nakon kratkog kuhanja, ako je umak postigao željenu gustoću (ne smije biti pregust niti prerijedak), prelijte ga preko mesa te pecite još 40 minuta u pećnici.
5. Poslužiti posuto peršinom ili bosiljkom i poslužiti uz krumpir ili rižu.
Još slasnih recepata potražite u Marinoj kuharici za male (i velike)!
Tko piše ove recepte?
Mare radi kao slobodni novinar i fotograf za nekoliko medija u Hrvatskoj i Europi. Njezni radovi su prikazani na nekoliko samostalnih izložbi fotografija u Hrvatskoj i Austriji. Upravo je izdala svoju prvu knjigu kuharicu pod nazivom 'Tatina kuharica'.
Ideja za knjigu se rodila tijekom odrastanja njezinog prvog djeteta, a blog je krenuo za vrijeme druge trudnoće i nastavka eksperimentiranja s kuhanjem, a sve kako bi se zadovoljili gurmanski nepci izbirljivog sina dok joj kći obožava skoro sve. Davi se i u sarmi koju mali ne želi ni pogledati, a kamoli kušati:)