Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zdravlje & prehrana

Sočna i svježa piletina s limunom

28-04-2010 Piše Mare
komentari

Piletina s limunom je ukusno jelo koje ćete rado ponuditi ukućanima i gostima. Recept potječe od jednog Francuza, a ovakva se piletina u sličnim oblicima jede i u Španjolskoj i Italiji, ali i sjevernoj Africi

U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu

Limun jelu daje određenu svježinu, a koga je strah kiseline, neka uzme samo jedan limun koji će se tako jedva osjetiti, a opet pridonijeti okusu.

Potrebno je:

800 ml pileće juhe odnosno temeljca
1 glavica češnjaka, očišćenih režnjeva
2 žlice maslaca
2 žlice maslinovog ulja
8 bataka ili zabataka
2 limuna, oguljena i narezana na tanke kolutove
1-2 žlice brašna
Čaša vina (1,5 dcl)
2 lista lovora
Sol, papar
Nasjeckani svježi peršin ili bosiljak

Priprema:

1. Pripremite pileći temeljac kuhanjem npr. prsa ili krila. Dodajte oguljene režnjeve češnjaka te kuhajte pokriveno otprilike pola sata.

2. Za to vrijeme započnite s pripremom mesa i uključite pećnicu na 185 stupnjeva. U većoj tavi zagrijte maslac i ulje te na njima ispecite meso s obje strane dok ne poprime lijepu smeđu boju.

3. Gotovo meso posložite u vatrostalnu ili keramičku posudu za pećnicu, a preko njega poslažite kuhane režnjeve češnjaka iz juhe te kolutove limuna.

4. U istoj tavi gdje se peklo meso, započnite s pripremom umaka. Na masnoću na kojoj se peklo meso dodajte brašno (ne pretjerivati s količinom!) i kratko popržite uz miješanje. Dodajte vino, promiješajte nekoliko puta te uz neprekidno miješanje polako dodajte pileći temeljac, lovorov list te posolite i popaprite. Nakon kratkog kuhanja, ako je umak postigao željenu gustoću (ne smije biti pregust niti prerijedak), prelijte ga preko mesa te pecite još 40 minuta u pećnici.

5. Poslužiti posuto peršinom ili bosiljkom i poslužiti uz krumpir ili rižu.

Još slasnih recepata potražite u Marinoj kuharici za male (i velike)!

Tko piše ove recepte?

Mare radi kao slobodni novinar i fotograf za nekoliko medija u Hrvatskoj i Europi. Njezni radovi su prikazani na nekoliko samostalnih izložbi fotografija u Hrvatskoj i Austriji. Upravo je izdala svoju prvu knjigu kuharicu pod nazivom 'Tatina kuharica'.

Ideja za knjigu se rodila tijekom odrastanja njezinog prvog djeteta, a blog je krenuo za vrijeme druge trudnoće i nastavka eksperimentiranja s kuhanjem, a sve kako bi se zadovoljili gurmanski nepci izbirljivog sina dok joj kći obožava skoro sve. Davi se i u sarmi koju mali ne želi ni pogledati, a kamoli kušati:)
 

Pročitaj još
Pročitaj još