U Zagrebu je svečano otvoren Zagreb Wine Gourmet Weekend, međunarodni festival vina i gastronomije koji će se održavati do nedjelje 15. travnja. 200 brendova vrhunskih vina i delicija te bogati program garancija su odličnog provoda

Ministar turizma Veljko Ostojić u svom govoru na svečanom otvaranju istaknuo je važnost domaćeg vinarstva i pozdravio dogovorenu suradnju između ZWGW-a i najznačajnijih domaćih udruga i festivala vina: Vinistre, Graševine Croatice, Dalmacija Wine Expa i Vina Dalmacije. Naznačio je kako će tek ozbiljnim zajedničkim nastupom na stranim tržištima Hrvatska moći razviti segment vinskog turizma i cjelokupnog turističkog sadržaja.

>> Što kažete na još jednu tortu od sira?

>> 6 namirnica od kojih će vaša koža i kosa zablistati

Cjelokupan program u sklopu otvorenja predstavio je direktor festivala Dražen Lazić: 'Iznimno nam je drago što smo okupili najznačajnije domaće vinare, a isto tako i vrlo značajne strane uzvanike i izlagače, koji će svojim iskustvom i poznavanjem tržišta biti od iznimnog značaja domaćim proizvođačima. Za naše posjetitelje osmislili smo program koji će zadovoljiti i najzahtjevnije posjetitelje. Brojni paneli, degustacije i filmski program, kao i bogat izlagački i večernji dio jamac su dobre zabave i kvalitetno provedenog vremena.'

Na svečanom otvaranju okupljenima se obratio i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izrazivši zadovoljstvo smjerom u kojem se kreće domaće vinarstvo unazad nekoliko godina. Ministar je naglasio da se ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, u toj različitosti tradicija, običaja, ukusa i navika, hrvatska vina moraju isticati svojom posebnom kakvoćom i specifičnim organoleptičkim svojstvima, a daljnji razvoj sektora ministar vidi u baziranju na povećanju udjela kvalitetnih i vrhunskih vina te vina proizvedenih od naših autohtonih kultivara.

Na Zagreb Wine Gourmet Weekendu bit će predstavljeno 200 brendova vrhunskih vina i delicija koje će posjetitelji moći kušati tijekom festivala. Ono što ZWGW izdvaja od srodnih festivala je 50-ak vrhunskih stranih izlagača, čija vina se rijetko mogu naći u Hrvatskoj.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju