Evo jednog divnog umaka u kojem ćete se doslovce ‘daviti’, bez obzira na količinu čili papričica koje u njega stavite. Meksički recept koji vam donosimo je dobiven davno od jednog pravog Meksikanca.
Guacamole je jedno od najpoznatijih meksičkih jela i vjerujem da mu se u Meksiku izrada razlikuje od obitelji do obitelji. 'Mole' je ovdje riječ na Nahuatl jeziku, a znači umak dok 'guaca' označava oblik avokada. Guacamole poslužen s tortilja čipsom (pravo ime je totopos) predstavlja divan i vrlo omiljen ljetni zalogajčić ili prilog uz razna jela.
Zašto je ovo odlično ljetno jelo? Rajčica ljeti osvježava, a ljuto je dobro kod velikih ljetnih vrućina jer izaziva ‘hlađenje’ tijela iznutra. I rajčice i čili su izuzetno zdrave namirnice.
S čilijem je potreban i početni obzir, pogotovo ako niste na njega navikli kako bi se spriječile neugodne alergije ili posljedice konzumiranja.
Pri rezanju čilija pripazite da ne bi došlo do nadraživanja kože ili sluznice nosa ili očiju pri slučajnom dodiru. Ljutost čili sjemenki ostaje na rukama i nakon ispiranja vodom pa čilije obavezno režite u gumenim rukavicama.
Pretjeranu ljutost u ustima je najbolje ‘ugasiti’ kruhom ili mlijekom, a ako ste 'preljutili' guacamole umak, dodajte u njega još koju rajčicu koja će neutralizirati umak. Umak će također biti manje ljut ako izostavite sjemenke čilija.
Najbolje je pripremiti malo više umaka i podijeliti ga u tri zdjelice: za djecu - bez chillija i luka, za 'prosječnog' gosta – s četvrt ili pola porcije čili papričica, te za Meksikance i one koji jedu kao Meksikanci odnosno imaju nepce koje voli i podnosi jako ljuto – s cijelom porcijom chillija!
Potrebno je:
2 zrela avokada (moraju biti po mogućnosti ravnomjerne tamne boje, nikako zeleni sa smeđim mrljama)
4 do 6 rajčica (manjih do srednje veličine)
1 crveni (ustvari ljubičasti) luk
3 do 4 zelene (može i crvene) chilli papričice sitno nasjeckane
sok 2 limete (može i limuna)
10 grančica svježeg korijandera, sitno nasjeckanog
soli prema ukusu (oko 1 do 2 žličice
papar prema ukusu
Napomena:
U nuždi se korijander može zamijeniti i peršinom ali to mijenja okus umaka.
Priprema:
1. Rajčice sitno nasjeckajte, dodajte korijander, sitno sjeckani luk, čili, sok limete ili limuna, sol i papar. Promiješajte da se okusi sjedine i ostaviti kratko sa strane.
2. Nakon petnaestak minuta prerežite avokado, koštice dodajte u posudu s rajčicama, a ‘meso’ prvo dobro izgnječite vilicom i potom izvadite žlicom i dodajte ostalim sastojcima. Sve dobro promiješajte, stavite u zdjelicu za posluživanje i prelijte s još limunovog soka te prekrijte prozirnom folijom. Koštice, uz limunov sok, spriječava tamnjenje umaka.
Poslužite s tortilja čipsom ili s prepečenim kruhom.
U slast!
Još slasnih recepata potražite u Marinoj kuharici za male (i velike)!
Tko piše ove recepte?
Mare radi kao slobodni novinar i fotograf za nekoliko medija u Hrvatskoj i Europi. Njezni radovi su prikazani na nekoliko samostalnih izložbi fotografija u Hrvatskoj i Austriji. Upravo je izdala svoju prvu knjigu kuharicu pod naszivom 'Tatina kuharica'.
Ideja za knjigu se rodila tijekom odrastanja njezinog prvog djeteta, a blog je krenuo za vrijeme druge trudnoće i nastavka eksperimentiranja s kuhanjem, a sve kako bi se zadovoljili gurmanski nepci izbirljivog sina dok joj kći obožava skoro sve. Davi se i u sarmi koju mali ne želi ni pogledati, a kamoli kušati:)