Tinktura gaveza zaboravljeni je lijek za regeneraciju kože i zacjeljivanje rana te je kao takvo najljekovitija bijka koju nam priroda pruža

Ljubičasti cvjetovi zvonolika oblika, koje najčešće pronalazimo na vlažnim livadama, pored potoka te na sjenovitim mjestima, prava su riznica zdravlja. Riječ je o gavezu, biljci koja raste do visine od 100 cm, a u narodnoj medicini jako je cijenjen zbog raznolike upotrebe u liječenju.

Tintura gaveza ubraja se među ljekovite imperative koje bi trebala imati svaka kućna ljekarna.

Gavez sadrži alantoin koji s lakoćom potiče rast stanica, stoga svaka rana (površinska ili duboka) brzo zarasta, a tkivo se uspješno regenerira.

Stoga ne čudi što se gavez upotrebljava kod zacjeljivanja rana, opekotina, modrica, proširenih vena, liječenje reume, bolova u kralježnici te drugih koštanih oboljenja. Iako za navedene zdravstvene probleme postoje razni medicinski lijekovi, ljudi se u većini slučajeva i dalje opredjeljuju za ovaj dar prirode koji u sebi krije čudesnu snagu.

Osim što je tinktura gaveza odlična za razna zdravstvena stanja, svojstva gaveza posebno su priznata u kozmetičkoj industriji jer ima snažno djelovanje protiv starenja kože i tretiranja ožiljaka.

Dobrobiti tinkture od gaveza za ljudsko zdravlje zaista su mnogobrojne. Starije bi osobe svakako trebale koristiti gavez jer ublažava intezitet reumatskih bolova i odlična je pomoć u slučajevima osteoporoze. Donosi olakšanje za bolne i otečene noge, a pogotovo je koristan onima koji provode mnogo vremena na nogama.

Osim što je tinktura gaveza odlična za razna zdravstvena stanja, svojstva gaveza posebno su priznata u kozmetičkoj industriji jer on ima snažno djelovanje protiv starenja kože i uspješno ublažava ožiljke. Pogotovo je preporučljiva za bore oko očiju jer se dugotrajnim korištenjem koža u potpunosti regenerira, odnosno gavez obnavlja i preporađa opuštenu i naboranu kožu.

Tinktura gaveza može se koristiti i za obnavljanje suhe i oštećene kože na rukama. U tom slučaju, za bolji efekt poželjno ju je kombinirati s cvjetovima nevena.

Gavez se preporučuje samo za vanjsku upotrebu, trudnice bi ga trebale izbjegavati, a za svaku upotrebu najbolje je posavjetovati se s liječnikom ili farmaceutom u ljekarni.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju