Scenska adaptacija popularnog i hvaljenog romana Genijalna prijateljica Elene Ferrante, autorice koja ne otkriva svoj identitet, a koja prati odrastanje dviju djevojčica iz siromašne napuljske četvrti, premijerno će biti izvedena u tradicionalnom dramskom terminu 30. prosinca 2021. godine.

To iznimno prozno djelo u adaptaciji Nine Pavlović i Filipa Jurjevića na scenu Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu postavit će redateljica Marina Pejnović, koja će uz pomoć velikoga glumačkog ansambla na pozornicu prenijeti uzbudljive i duboko emotivne prizore jednoga od najboljih suvremenih svjetskih romana. Elenu/Lenù igra Iva Mihalić, a Lilu Jadranka Đokić.

Iz telefonskog poziva sina svoje najbolje prijateljice, Elena saznaje kako je Lila nestala i to je strašno razljuti. Već barem tri desetljeća govori kako želi nestati i izbrisati svaki svoj trag, a samo ja dobro znam što time misli... Uključila sam računalo i počela zapisivati svaki detalj naše priče, sve što mi je ostalo u sjećanju... Naše prijateljstvo je počelo kad smo se Lila i ja odlučile uspeti mračnim stubama koje su, stubu po stubu, krak za krakom vodile do don Achillova stana...

Tim riječima započinje popularni roman velike suvremene talijanske književnice Elene Ferrante o dvjema prijateljicama, Eleni i Lili, iz siromašne napuljske četvrti u pedesetim godinama prošloga stoljeća.

Iva Mihalić i Jadranka Đokić Iva Mihalić i Jadranka Đokić imaju glavne uloge u predstavi 'Genijalna prijateljica' (Foto: HNK Zagreb)

Roman je već prvim izdanjem osvojio i čitatelje i kritiku. Jedna od dviju prijateljica je blaga i željna priznanja, dok je druga žestoka i beskompromisna, prava borkinja za vlastito dostojanstvo. Pratimo sudbine i odrastanje dviju djevojčica, njihovo kompleksno, ali iznimno prijateljstvo uklopljeno u bogatu sliku društva, prijateljstvo protkano sukobima, ljubavlju i rivalstvom.

\'Lažni život odraslih\' Elene Ferrante Lažni život odraslih: Novi roman genijalne Elene Ferrante

Slika nije dostupna Intrigantna predstava '64' emotivno otvorila novu sezonu u zagrebačkom HNK-u

One odrastaju i sazrijevaju u poslijeratnome predgrađu Napulja, neobrazovanoj sredini opterećenoj siromaštvom, razapetoj između iscrpljujućega fizičkog rada i utjecaja mafijaške scene. U priči o svijetu u vremenu koje je duboko utjecalo na sadašnjost plutaju sitni prevaranti, patrijarhalne obitelji, mutni poslovi, likvidacije, dogovoreni brakovi...

Roman je raskošna freska društva tijekom nekoliko desetljeća, a rukopis Elene Ferrante jest stilski i emocionalno jedan od vrhunaca svjetske literature

Marina Pejnović diplomirala je režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Već tijekom studija asistira i samostalno režira, te je do danas postavila na scenu petnaest predstava u kazalištima u Dubrovniku, Zagrebu, Varaždinu, uz brojne režije radio-drama, hrvatskih i stranih autora od Tene Štivičić, Une Vizek do A. P. Čehova.

\'Genijalna prijateljica\' jest prekrasno napisana saga o ženama, transformaciji jedne zemlje, odrastanju, politici, majčinstvu i ljubavi \'Genijalna prijateljica\' jest prekrasno napisana saga o ženama, transformaciji jedne zemlje, odrastanju, politici, majčinstvu i ljubavi (Foto: Sonja Kovač)
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju