U četvrtak je u zagrebačkom HNK-u održana premijera predstave "64" redateljice Arije Rizvić.

Ovaj kazališni komad prva je ovosezonska dramska premijera, ujedno i debi redateljice i glumice u nacionalnom teatru.

Posebno emotivna predstava tematizira nemogućnost začeća i medicinski potpomognutu oplodnju, teme o kojima se u posljednje vrijeme mnogo priča, a koje su istovremeno intimne i javne.

Aktualna tematika

"64" je kazališni komad nastao prema tekstu nagrađivane Tene Štivičić, a bavi se jednom od gorućih tema današnjice s kojom se bore brojni moderni parovi, a to je nemogućnost začeća.

Glavni protagonisti su Eva i Danijel (Olga Pakalović i Igor Kovač), bračni par na pragu četrdesetih koji su se odlučili na velik korak u njihovu životu - dijete. Ipak, na svim životnim planovima nagrizaju ih emotivne, financijske i egzistencijalne nesigurnosti i nažalost, iako su zreli, spremni i situirani, ne uspijevaju napraviti dijete.

Činjenica da se moraju upustiti u proces potpomognute oplodnje primora ih da preispitaju svoju vezu i sebe same te sva svoja uvjerenja. Situacije u koje ih to dovodi su smiješne i bolne, dirljive i ponižavajuće, apsurdne i inspirativne.

Nacionalni debi mlade redateljice

Arija Rizvić, redateljica i glumica, dosad je postavila nekoliko predstava, od kojih su brojne osvojile i velike nagrade, glumila je u raznim kazališnim i televizijskim komadima, a predstava "64" njezin je debi u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Slika nije dostupna Predstava" Ja sam ona koja nisam" Mate Matišića najavljuje novu sezonu u ZKM-u

Marko Gregur: \'Mogla bi se zvati Leda\' „Mogla bi se zvati Leda“ emotivna je priča o mladom paru koji ne može imati djecu

Jako sam sretna i počašćena što sam za prvu režiju u HNK-u dobila upravo tekst Tene Štivičić i što se našom predstavom otvorila dramska sezona HNK-a posvećena ženama – autoricama i redateljicama i sretna sam što sam upravo i ja dio te priče. Imala sam prekrasan proces rada s genijalnom glumačkom ekipom, koji su bili neizmjerna podrška. Posebno moram istaknuti i svoj autorski tim, koji je vrijedno radio na svakom segmentu ove predstave – od scenografije, kostimografije, glazbe, svjetla, pokreta… Sretna sam što je publika ovako primila predstavu i veselim se daljnjim reprizama, izjavila je emotivna Arija nakon premijere.

Nakon međunarodnog uspjeha drame Tri zime, praizvedene u kazalištu National Theatre u Londonu i ovjenčane najprestižnijom nagradom za autorice na području engleskoga jezika Susan Smith Blackburn, Tena Štivičić u ovoj drami razotkriva intimu suvremenog bračnog para koji se lomi pod teretom očekivanja. Onih vlastitih, iznevjerenih, međusobnih i onih koje im nameće društvo.

Ostale uloge u predstavi tumače Alma Prica, Dragan Despot, Lana Barić, Luka Dragić, Livio Badurina i Tesa Litvan.

Dramaturgiju potpisuje Mirna Rustemović, scenografiju NUMEN/For use, kostimografiju Ana Fucijaš, skladatelj je Ivan Pešut, za scenski pokret zadužena je Larisa Lipovac Navojec, a Ivan Lušičić i Ivan Štrok dizajneri su svjetla i projekcija.

Nakon premijere predstava će igrati u petak (15. listopada) i sutradan (16. listopada), te u petak, 29. listopada u 19:30 sati.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju