Opažamo li predmete perifernim vidom, mogli bismo vidjeti nešto što stvarno ne postoji. Zabavite se i otkrijte što naš mozak zapravo vidi kada se usmjeri na križić na sredini ekrana

Periferni vid je sastavni dio našeg vidnog polja, no koristimo ga rijetko. Štoviše, on je daleko od savršenstva zbog čega nekad vidimo ono što ne postoji. Pronašli smo zabavan način kako vam dokazati tu tvrdnju u videu.

Pogledajte cijeli video s uputama (na engleskom jeziku), a oni nestrpljivi mogu pokrenuti isti na 0:57 sekundi te usmjerite svoj pogled na križ u sredini ekrana.


Perifernim vidom opazit ćete lica poznatih i slavnih, no oni će izgledati izobličeno poput čudovišta.

Kada pogled usmjerite na lica s lijeve ili desne strane križa, otkrit ćete da su u pitanju uobičajene fotografije koje nisu dorađivane u Photoshopu ili kakvom drugom programu za editiranje.

Pitate se što se događa?

Središnji dio mrežnice na koji se fokusira slika predmeta kojeg gledamo zove se žuta pjega. Ona sadrži najveći broj receptora u očnoj jabučici zbog čega stvari vidimo jasnije. U ovom slučaju usmjereni smo na prazan prostor, odnosno tamnu podlogu s bijelim križem.

Naš mozak pokušava dobiti informacije s 'periferije' odnosno s fotografija koji se izmjenjuju s lijeve i desne strane. Zbog brzine izmjene i manjka vremena, mozak gubi mogućnost da vidi lica u potpunosti. Umjesto toga miješa dobivene informacije i spaja ih u neobične prikaze. Zabavno, zar ne?
Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju