Unatoč naporima istraživača i napretku u tretmanu raka, rezultati različitih terapija daleko su od zadovoljavajućih – zaključak je knjige „The Biology and Treatment of Cancer“, koju su uredili vrhunski svjetski onkolozi Pardee i Stein.

 

Standardne onkološke terapije – kirurška, kemoterapija i radioterapija – donose skromno povećanje preživljenja, ali uz ozbiljnu toksičnost i pogoršanje kvalitete života. Stoga bi razuman zaključak bio da su za poboljšanje situacije dobrodošli efikasni prirodni proizvodi, kao što su npr. aktivne tvari iz nekih vrsta gljiva.

U našim istraživanjima o učincima ekstrakata ljekovitih gljiva sudjelovalo je 89 pacijenata s karcinomom dojke, 52 pacijenta s kolorektalnim karcinomom i 65 pacijenata sa rakom pluća. Oni su koristili velike doze ekstrakata, u trajanju od 40 do čak 270 dana (u prosjeku 70), nakon čega je njihovo zdravstveno stanje praćeno tokom 5 godina. Studija se temelji na analizi službenih medicinskih nalaza.

Mnogobrojna istraživanja nepobitno su dokazala da određene doze beta glukana i drugih tvari iz ljekovitih gljiva mogu zaustaviti rast tumora ili smanjiti njegovu veličinu, što je potvrđeno i u ovom istraživanju. Ti se učinci obično brže i lakše postižu udruženo s kemoterapijom i zračenjem, ali su mogući i nezavisno.

Primjena velikih doza ekstrakata iz gljiva značajno je održavala ili poboljšavala opće stanje bolesnika i podnošenje kemoterapije. Na taj način mikoterapija održava ili poboljšava kvalitetu života oboljelih.

Ljekovite gljive i rak dojke

Rak dojke najčešći je tumor kod žena. Kod nas u Hrvatskoj je također u porastu, a po smrtnosti smo iznad prosjeka Europske unije. Ako se otkrije u ranoj fazi i kirurški odstrani pacijenti imaju vrlo dobre izglede za potpuni oporavak. Međutim, karcinom dojke vrlo slabo reagira na kemoterapiju i kod proširene (metastatske) bolesti prognoza je vrlo loša. Glavni razlog produljenja preživljenja kod raka dojke zapravo je ranije otkrivanje bolesti.

U našem istraživanju, kod većine pacijenata primarni tumor nije bio operativno odstranjen, te su bili u posljednjem, proširenom stadiju bolesti.

Terapija metastatskog raka dojke uglavnom je palijativna („izgubili smo bitku sa bolesti, ali olakšajmo muke oboljelom“) kemoterapija, gdje se poboljšanja pojavljuju u oko 1.5% slučajeva. Kratkotrajno poboljšanje se, međutim, pojavilo kod gotovo 42% slučajeva korisnika ekstrakata ljekovitih gljiva, uz zabilježeno smanjivanje metastaza u 20% slučajeva.

U nedostatku domaćih podataka, srednje preživljenje pacijenata usporedili smo s američkim podacima (koji su superiorni europskim), računajući ga od početka korištenja intenzivne mikoterapije, a ne od prvog postavljanja dijagnoze kao u američkim podacima.

Intenzivna upotreba ekstrakata ljekovitih gljiva povećala je petogodišnje preživljenje pacijenata s metastatskim rakom dojke sa 14% (SAD) na 20% (mikoterapija). Rezultat je zapravo još i bolji, jer mjerenje duljine života u američkoj statistici počinje od postavljanje dijagnoze, dok se u našem uzorku to mjeri od početka upotrebe ekstrakata gljiva, koja je najčešće počinjala 6–12 mjeseci nakon postavljanja dijagnoze.

Ovo istraživanje je uvjerljivo pokazalo da je:

• dugoročno korištenje velikih doza ekstrakata iz ljekovitih gljiva potpuno sigurno i neškodljivo,
• rezultira brzo vidljivim poboljšanjem nakon započinjanja mikoterapije (ukoliko ona traje barem 40–60 dana),
• učinak je dozno-ovisan, tj. s većim dozama i dužom primjenom postižu se i bolji rezultati.

Ljekovite gljive i rak debelog crijeva

Kolorektalni karcinom jedna je od najčešćih vrsta raka. Kad je moguće liječenje je kirurško, jer kemoterapija tek marginalno povećava stopu preživljavanja. Dvije trećine pacijenata tretman je započelo u najtežem, proširenom stadiju bolesti (s udaljenim metastazama).

Rak debelog crijeva najčešće metastazira u jetru, što je inoperabilno i znači lošu prognozu. Ekstrakti ljekovitih gljiva su na bezopasan način pokazale čak snažniju regresiju tih metastaza nego kemoterapija, a nisu štetni za jetru.

U metastatskom stadiju bolesti svega 5–8% pacijenata preživi 5 godina. Korištenjem intenzivne mikoterapije ta je stopa povećana na 26,5%. Taj rezultat je još bolji kad se ima u vidu da su pacijenti ekstrakate ljekovitih gljiva počeli koristiti od nekoliko mjeseci do čak nekoliko godina nakon postavljanja dijagnoze!

Dok je srednje preživljenje u svih oboljelih od ove vrste raka u SAD iznosilo 29,2 mjeseca, srednje preživljenje uz dodatak ekstrakata gljiva iznosilo je 38 mjeseci, mjereno od početka mikoterapije. (koja je u većini slučajeva započela znatno iza prve dijagnoze).

Dugoročni efekti intenzivne mikoterapije također su pokazali da korisnici ovih preparata i u poodmaklim, čak i najtežim fazama bolesti, preživljavaju češće ili žive znatno dulje od onih koji imaju samo standardnu onkološku terapiju!

Ljekovite gljive protiv raka pluća

I protiv raka pluća ljekovite gljive mogu biti od velike pomoći. To je osobito značajno, jer je rak pluća najčešća vrsta raka, često metastazira i prije nego što bude otkriven, te je stopa preživljenja već godinama vrlo niska (5 godina od dijagnoze preživi tek oko 10% svih oboljelih).

U mojem istraživanju učinaka ekstrakata ljekovitih gljiva protiv raka pluća gotovo svi pacijenti došli su s uznapredovalom i proširenom (metastatskom) bolesti.

Srednje preživljenje kod pacijenata s mikrocelularnim rakom pluća u ograničenom obliku iznosi svega 14 mjeseci – kod korisnika ekstrakata iz gljiva ono iznosi 37 mjeseci; u proširenom obliku bolesti srednje preživljenje iznosi svega 7–9 mjeseci, dok kod korisnika ekstrakata iz ljekovitih gljiva traje 27 mjeseci. (mjereno od početka mikoterapije, najčešće znatno poslije prve dijagnoze!)

Detaljnija analiza podataka pacijenata s nemikrocelularnim karcinomima pluća pokazuje da je preživljavanje oboljelih s uznapredovalom bolešću kod korisnika ovih preparata također daleko bolje nego kod bolesnika koji imaju samo standardnu onkološku terapiju. Tako je u proširenom metastatskom stadiju bolesti, 4 godine od postavljanja dijagnoze u SAD-u preživljavalo svega 2% bolesnika, dok je 4 godine preživljavalo 18% korisnika intenzivne mikoterapije!

Zaključak

Intenzivnija i dulja upotreba ekstrakata iz gljiva daje bolje kratkoročne i dugoročne efekte kod raka dojke, raka debelog crijeva, te kod mikrocelularnog i kod nemikrocelularnog karcinoma pluća.

Općenito, pacijenti koji su uz redovnu onkološku terapiju koristili i ekstrakte iz ljekovitih gljiva, žive dulje, imaju bolje stope preživljenja i bolju kvalitetu života.

Dr. sc. Ivan Jakopović

KONZULTACIJE:
ivan.jakopovic@inet.hr
Tel. 01/466 00 95

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju