Četvrtu godinu zaredom ljetno izdanje omiljene zagrebačke manifestacije ponovno je pred nama. Od 14. do 23. srpnja na sedam biranih lokacija možete iskusiti poznata Dvorišta

Od ovog petka započinje novo ljetno izdanje Dvorišta. Deset dana trajat će ova zagrebačka manifestacija, i to svakog dana od 18 do 24 sata, a ulaz je slobodan.

"Zvijezde" manifestacije su prekrasna gornjogradska dvorišta. Riječ je o već poznatim adresama koja uključuju intimno i ugodno dvorište obitelji Milovac u Opatičkoj 19, čarobno dvorište Palače Erdödy-Drašković u Opatičkoj 29 te nezaobilazno, zabavno dvorište Palače Balbi u Demetrovoj 11.

Dakako, i ove godine priključuje im se dvorište kultnoga filma "Tko pjeva zlo ne misli" začinjenog posebnim zagrebačkim štihom u Basaričekovoj 11. Također, čak tri nove lokacije bit će premijerno predstavljene u ljetnome izdanju.

TRI NOVE LOKACIJE

Po prvi puta posjetitelji će se moći spustiti izvan "strogog" prstena Gornjega grada. I to u kuću u Radićevoj 54 u kojoj je živio otac Augusta Šenoe, kaptolski sladopek Vjekoslav Šenoa, ali i veliki hrvatski književnik i preporoditelj Dimitrija Demeter.

Isto tako, po prvi puta gosti će se moći popeti i na "vrh" Gornjega grada - u Visoku ulicu, i tamo na kućnome broju 8 posjetiti unikatnu palaču ugledne zagrebačke obitelji Gvozdanović, u čijim su se sobama i salonima početkom 20. stoljeća održavali raskošni domjenci, koncerti i zabave. Palača trenutačno čeka na rekonstrukciju, no ipak će za Dvorišta otvoriti vrata svojega ulaznog dvorišta, kako bi u njemu prizvali "vedra druženja" što su se nekad redovito odvijala u tim prostorima.

Četvrto ljetno izdanje zagrebačke manifestacije 'Dvorišta' uskoro započinje, a moći ćete uživati na čak sedam različitih lokacija

Naposljetku, po prvi puta u ljetnome izdanju bit će otvoren i atrij Muzeja grada Zagreba na adresi Opatička 20. Davno u prošlosti opatički samostan po kojemu je i cijela Opatička dobila svoje ime, reprezentativni je prostor s prostranim atrijem i najstarijom sunčanom zidnom urom u Zagrebu.

GLAZBENA DOGAĐANJA

Iako nisu glazbeni festival, Dvorišta će popratiti niz glazbenih događaja. Tako će posjetitelji moći uživati u glazbenim nastupima Jelene Radan, Radovana Prstačića i njegovog sastava La Boheme, a Dvorišta ponovno ugošćuju Matiju Cveka te Ivu Smojver.

Na Dvorištima će zasvirati i "old school" jazzeri Three colors of jazz, zatim pjevačice Lu Jakelić i Antonela Đinđić, Money2, latino senzacija Caiman verde te Gordana Marković.

Naravno, Dvorišta ne bi mogla proći niti bez ekskluzivnoga banda dvorišta "Tko pjeva zlo ne misli" - Gornjogradskih fulira, a program manifestacije ove godine donosi i jednu "svjetsku" premijeru.

Naime, po prvi puta nakon što su nastupili zajedno s Jacquesom Houdekom na ovogodišnjoj Euroviziji, tri sjajna mlada pjevača, Alen Đuras, Edgar Rupena te Matija Cvek, u društvu Antuna Stašića na violini i Emanuela Pavona na violončelu uz pratnju klavijatura, predstavljaju novi zajednički glazbeni projekt "Friends".

LOKALITETI DVORIŠTA

Palača Balbi, Demetrova 11
Staroslavenski institut, barokna palača i dvorište s jedinim sačuvanim bunarom na Gornjem gradu, među starim Zagrepčanima poznata i kao Balbičina palača nazvana po barunici Korneliji Balbi koja je bila njena zadnja privatna vlasnica, u kojoj je u brojnim trenucima slobodnoga vremena vezla najljepše ukrašena veziva koja se i danas čuvaju u obližnjem Muzeju grada Zagreba.

Četvrto ljetno izdanje zagrebačke manifestacije 'Dvorišta' uskoro započinje, a moći ćete uživati na čak sedam različitih lokacija

Palača Erdödy-Drašković, Opatička 29
Državni arhiv u Zagrebu, čuva najstarije povelje iz povijesti grada Zagreba; u ovoj prekrasnoj palači svoje djetinjstvo provela je hrvatska operna primadona Sidonija Erdödy Drašković, a još sredinom 20. stoljeća u njemu se sušio veš, igrala djeca i trčale kokice.

Privatno dvorište obitelji Milovac, Opatička 19
Lokacija na kojoj je rođen skladatelj i violončelist Rudolf Matz, na kojoj je živjela velika ljubav slavnog hrvatskog skladatelja Vatroslava Lisinskog, Hedviga Ban te na kojoj je prema legendi nastala prva hrvatska opera Ljubav i zloba.

"Tko pjeva zlo ne misli", privatno dvorište, Basaričekova 11
Dvorište u kojemu je sniman "najzagrebačkiji" među svim filmovima - kultni film "Tko pjeva zlo ne misli" Kreše Golika s vječnim likovima Ane, Franje, Mine, gospodina Fulira i malog Perice.

Privatno dvorište, Radićeve 54
Kuća u čijem je prizemlju živio otac Augusta Šenoe, "kaptolski sladopek" Vjekoslav Šenoa, a potom i veliki hrvatski književnik, dramatičar i preporoditelj Dimitrija Demeter, a čije dvorište, na kojemu su se još do jučer nalazile drvene šupe i ostave te metalna greda za klofanje tepiha, pruža poseban doživljaj Kožarske i Tkalčićeve u podnožju, kao i prekrasni pogled na zvonike Crkve sv. Franje Asiškog na Opatovini i Zagrebačke katedrale na Kaptolu.

Palača Gvozdanović, Visoka 8
Skriveni gornjogradski biser, palača koja je nekad pripadala uglednoj zagrebačkoj obitelji Gvozdanović, a u čijemu je jedinstvenom ambijentu posljednja privatna vlasnica Anka Gvozdanović početkom 20. stoljeća priređivala raskošne domjenke, koncerte, plesove i vrtne zabave; jedno od tadašnjih središta društvenoga i kulturnog života u kojemu su se okupljali brojni ugledni Zagrepčani, danas pod upravom Muzeja za umjetnost i obrt.

Atrij Muzeja grada Zagreba, Opatička 20
Polovinom 17. stoljeća nastojanjima grofa Gašpara Draškovića sagrađen je na ovoj lokaciji opatički samostan reda Svete Klare, a u spomen na redovnice ulica je u 19. stoljeću dobila naziv – Opatička; od 1947. u zgradi s prostranim atrijem i najstarijom sunčanom zidnom urom u Zagrebu nalazi se Muzej grada Zagreba.


 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju