Legendarni gospodin Fulir iz kultnog filma "Tko pjeva zlo ne misli" možda je bio nepopravljivi šarmer koji nije prezao niti od zavođenja udanih žena, ali imao je i kvalitetu koja danas iščezava – bio je veliki kavalir

Postoje li danas uopće muškarci kakav je bio neponovljivi gospodin Fulir? Gdje je nestala muška galantnost i običaj da muškarac (uvijek) pridrži ženi vrata, da joj donese cvijeće i poljubi ruku? Govore li muškarci danas ženama da su lijepe poput filmskih glumica kao što je Fulir komplimentirao gospođi Ani Šafranek?

'S odlaskom velikog glumca Relje Bašića prisjetili smo se zašto je njegova uloga gospodina Fulira toliko važna – zato jer nas podsjeća kako se pravi gospodin odnosi prema ženi'

Radnja najvećeg filmskog ostvarenja hrvatske kinematografije "Tko pjeva zlo ne misli" iz 1970. godine smještena je u tridesete godine prošloga stoljeća, ali neke vrijednosti i pravila lijepo ponašanja prikazana u ovom obožavanom filmu nikada neće ostarjeti.

Tako bi barem trebalo biti jer čini se da su kavalirske manire, kojih je gospodin Fulir bio oličenje, kroz godine iščezle i postale zaboravljene. No, s odlaskom velikog glumca Relje Bašića prisjetili smo se zašto je njegova uloga gospodina Fulira toliko važna – zato jer nas podsjeća kako se pravi gospodin odnosi prema ženi.

Legendarni Fulir možda je bio nepopravljivi šarmer koji nije prezao niti od zavođenja udanih žena, ali imao je kvalitetu koja danas iščezava – bio je veliki kavalir od kojeg i današnji muškarci mogu učiti.


Dobro je poznata scena kada je Fulir došao u goste Ani Šafranek i donio joj buket cvijeća, a kada je idući put posjetio Šafranekove, pristojno je rekao da nije došao jesti, ali ipak nije mogao odoljeti šaranu kojeg je pripremila gospođa Šafranek. A nakon što je očistio i zadnju koščicu, kao pravi džentlmen pohvalio je domaćicu da joj je šaran ispao fantastično.

Sjećamo se i njegove kultne rečenice Küss die hand, milostiva! (Ljubim ruke milostiva!) koju danas možemo čuti samo na filmovima i pročitati u knjigama. Gospodin Fulir spada u staru bečku školu, a za svoju uglađenost, šarmantnost i kavalirske manire zaslužuje čistu peticu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju