Koristite li za zaštitu od štetnih sunčevih zraka sprejeve sa zaštitnim faktorom, važno je znati pravilno ih nanositi kako bi zaštita zaista djelovala.

 

Naime, većina ljudi ne nanosi sprej za sunčanje u dovoljnoj količini potrebnoj da nas zaštiti. Sprej je nužno nanijeti obilno, odnosno dok ne postane vidljiv na koži, utrljati ga te ga često nanovo nanositi.

Koristite li za zaštitu od sunca sprejeve sa zaštitnim faktorom, važno je znati pravilno ih nanositi kako bi zaista djelovali

Sprej je potrebno špricati oko šest sekundi da bi se nanijela dovoljna količina. Primjerice, ako faktor 45 nanosite samo dvije-tri sekunde, realno dobivate zaštitu 10 do 12, napominje njujorški dermatolog Raman Madan. Preporučuje se i kombiniranje losiona i spreja za sunčanje koji je mnogima praktičniji za uporabu na plaži od losiona. Losion nanesite kod kuće, a na plaži obnovite zaštitu koristeći sprej i činite tako svaka dva sata.

Kada je riječ o zaštiti lica, sprej za sunčanje nikada ne nanosite tako da ga špricate direktno u lice kako biste izbjegli udisanje. Sprej obilno nanesite na dlanove i zatim ga utrljajte u lice.