Traperice su vječni komad i inventar gotovo svih ženskih ormara. Bez obzira na to koliko smo ih platili, svi želimo da potraje što duže. Zbog toga bismo se trebali pridržavati određenih pravila vezanih uz njihovo održavanje.

1. Prečesto pranje traperica
Traperice se šire prilikom nošenja, pa ih iz želje da savršeno prijanjaju uz tijelo možda i prečesto peremo. I dok će pranjem omiljene traperice vratiti oblik, tkanina bi se s vremenom mogla istanjiti i čak rasparati.

Dok neki stručnjaci tvrde kako ih trebamo prati svaka četiri mjeseca, (što ipak zvuči malo ekstremno), drugi smatraju da bismo ih trebali prati nakon desetak nošenja, ali nikako u pretrpanoj perilici. Za modele s puno elastina preporučuje se pranje u hladnoj ili mlakoj vodi.

Traperice se šire prilikom nošenja pa ih iz želje da savršeno prijanjaju uz tijelo možda i prečesto peremo.


2. Nošenje sitnica po džepovima
Ako džepovi traperica glume torbicu pa u njima nosimo ruževe, mobitele i razne druge sitnice, činimo čak dvije greške. Osim što će taj dio traperica izgubiti oblik, može ostaviti i trajne tragove.

Određena mjesta na džepovima će prilikom trenja izblijedjeti te na koncu i puknuti. I iako džepovi povremeno mogu poslužiti kao čuvalice mobitela i sitnih stvarčica izbacite ovu naviku ako želite besprijekorne traperice.

3. Pogrešno tretiranje mrlja
Vjerojatno nam se svima u životu dogodilo da smo na bar jednim trapericama prilikom otklanjanja mrlje od kave, masti, vina, ribanjem napravili još veću štetu. Neprivlačna blijeda mrlja na tom mjestu dokaz je nepravilnog tretiranja.

Kako biste što učinkovitije uklonili mrlju najvažnije je brzo djelovati i ne ostavljati je da se osuši. Najbrži trik koji bi odmah mogao upaliti jest mješavina vode i soli. Kako biste traperice što nježnije tretirali, uzmite neku mekanu tkaninu, namočite ju u slanu vodu i lagano prelazite preko mrlje.

Kako biste što učinkovitije uklonili mrlju najvažnije je brzo djelovati i ne ostavljati je da se osuši. Najbrži trik koji bi odmah mogao upaliti je mješavina vode i soli.


Ako vam na hlače padne masnoća, probajte je prvo tretirati s puderom u prahu. Nanesite puder na mrlju, ostavite ga da djeluje nekoliko sati i trebao bi pokupiti masnoću. Nakon toga ga odstranite papirnatim suhim ručnikom. Potom traperice operite na najvišoj temperaturi dozvoljenoj na deklaraciji traperica.

Za uklanjanje masnih mrlja učinkovit može biti i deterdžent za posuđe. Na mekanu krpu stavite nekoliko kapi deterdženta i malo vode te blagim pokretima kružite po mrlji. Nakon toga hlače potopite u mlakoj vodi kako bi se mrlja rastvorila i lakše odstranila.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju