Grickanje noktiju, kao i čupkanje kožice oko nokta smatra se znakom nervoze. No, najnovije istraživanje pokazalo je kako tjeskoba i negativne misli nemaju veze s time, već kako je zapravo riječ o potpuno suprotnom razlogu

Grickanje noktiju je repetitivno ponašanje jednako čupkanju kožice na prstima ili igranju s pramenom kose. No ovakva navika nikako nema veze s napadajima nervoze i tjeskobe, već s nečim puno jednostavnijim i pozitivnijim.

Grickanje noktiju je repetitivno ponašanje jednako čupkanju kožice na prstima ili igranju s pramenom kose

Naime, provedeno je istraživanje na uzorku od 100 osoba koje su sklone grickanju noktiju. Ispitanici su stavljeni u različite situacije koje su u njima trebale izazvati različite osjećaje poput stresa, opuštenosti i dosade.

Kako bi u njima izazvali tjeskobu i negativne osjećaje, znanstvenici su ispitanicima puštali kratke filmove o zrakoplovnim nesrećama i prirodnim katastrofama, ali i opuštajuće snimke prirode i životinja. Niti jedna od navedenih situacija nije ih navela na grickanje noktiju.

No, kada su im zadali zadatke koji su najavljeni kao jednostavni, ali su se zapravo pokazali poprilično teškima, gotovo svi ispitanici su se tijekom mozganja, vratili svojoj ružnoj navici. Ista stvar se dogodila kada su ih ostavili u prostoriji same, bez ikakvih zvukova i interakcija.

Znanstvenici su zaključili kako je razlog tome perfekcionizam. Naime, u trenutku kada osobe sklone grickanju noktiju utonu u duboke misli, u želji da riješe neki problem ili zadatak, repetitivno ponašanje izlazi na površinu. Istu reakciju u njima je izazvala i dosada.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju