Sezona gripe je u punom jeku, a jedini način da se zaštitimo od viroze je da se pravovremeno informiramo i pridržavamo malih, ali važnih pravila. Donosimo 5 stvari o gripi koje vam možda nije rekao niti vaš doktor

 
1. Možete biti bolesni i prije nego saznate da imate gripu
Odrasla osoba može zaraziti drugu osobu dan prije nego uopće sazna da je bolesna, odnosno nego se prvi simptomi gripe pojave.

Isto tako, osoba koja je dobila gripu može biti zarazna sljedećih 5 do 7 dana. Upravo zbog toga, kako bi zaštitili sebe i druge oko vas, gripu je potrebno odležati do kraja.

Virus gripe je vrlo otporan, prenosi se kapljično, a bolesna osoba može vas zaraziti i ako je udaljena čak dva metra od vas2. Virus gripe putuje 2 metra oko vas
Ako primijetite da je neko pored vas bolestan, držite distancu jer pokrivanje rukom lica ili pak zaustavljanje daha kada netko pored vas kihne ne djeluje.

Virus gripe je vrlo otporan, a prenosi se kapljično. Bolesna osoba može vas zaraziti i ako je udaljena čak dva metra od vas.

3. Klasično pranje ruku ne štiti vas od gripe

Virus gripe poprilično je otporan, a pranje ruku je najučinkovitija zaštita od viroze. No to ne znači da ste zaštićeni ako perete ruke na uobičajen način.

Naime, kako b s ruku uklonili gotovo sve bacile, potrebno je nasapunati ruke i i trljajte ih oko 15 do 20 sekundi. Ruke potom isperite u toploj vodi, osušite papirnatim ručnikom.

4. Neki bakini recepti doista pomažu
Gripa je virus, što znači da protiv nje nema direktnog lijeka, a jedino što nam preostaje je preležati je, piti puno tekućine i jesti laganu i zdravu hranu.

Kapi za odčepljivanje nosa mogu biti poprilično agresivne te mogu oštetiti cilijarni epitel nosne sluznice

No, kako bi si olakšali simptome postoje prastari kućni pripravci koji doista djeluju. Jedan od njih je pileća juha. Ovaj okrijepljujući obrok hidratizira tijelo i djeluje protuupalno. Juha smiruje želudac, liječi oštećenu sluznicu i regulira probavu. Protiv gripe djeluje i moćan napitak koji jača imunitet.

5. Neke kapi za odčepljivanje nosa mogu vam naštetiti
Sprejevi i kapi za nos koje koristimo kao pomoć kod otežanog disanja tijekom bolesti dugoročno mogu naštetiti vašem zdravlju.

Kapi za odčepljivanje nosa poprilično su agresivne te mogu oštetiti cilijarni epitel nosne sluznice. Riječ je o osjetljivoj površini unutar nosa koja je vrlo podložna mikroorganizmima.

Kapi sužavaju krvne žile i isušuju sluznicu zbog čega, nakon dužeg korištenja možete razviti i svojevrsnu ovisnost o kapima ili spreju. Kapi ne smijete koristiti duže od 5 do 7 dana.

Kako bi izliječili sluznicu, inhalirjte se ili upotrijebite neke od učinkovitih prirodnih lijekova iz vaše kuhinje.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju