Osjetljive grudi ne moraju biti uzrok nekom ozbiljnom problemu niti razlog za paniku. Otkrijte koji su najčešći razlozi za osjetljivost ovog područja na ženskom tijelu, i kako možete ublažiti neugodne simptome


1. U PMS-u ste

Najčešći razlog osjetljivih grudi je predmenstrualni sindrom, odnosno hormonalna promjena u tijelu koja prati dolazak mjesečnice. Promjene u razini estrogena u tijelu obično se manifestiraju kroz bubrenje i osjetljivost grudi dan prije, i prvog dana mjesečnice.

Ova ciklična bol svakako bi trebala prestati nakon prestanka mjesečnice, a umiriti je može uzimanje kontracepcijskih pilula (koji održavaju razine estrogena stabilnim), te homeopatski pripravci na bazi ulja jaglaca.

Hormonalne promjene u tijelu uzrokovane PMS-om najčešći su razlog za osjetljive i bolne grudi.

2. Pretjerujete s vježbanjem
Nakanile ste ojačati gornji dio tijela u teretani, počeli ste dizati utege i raditi klasične sklekove? Osjećate bol u predjelu prsa, ali zapravo vas ne bole grudi. Bole vas pektoralni mišići koji se nalaze ispod tog područja.

Ovu vrstu boli valja tretirati kao i sve ostale probleme s upalom mišića: nadraženost će olakšati topli oblozi i tablete protiv bolova.

3. Nosite 'loš' grudnjak
Donje rublje neodgovarajuće veličine može naškoditi zdravlju vaših grudi. Ako vam je grudnjak pretijesan, a košarice premalene, vjerojatno trpite velike bolove tijekom dana, jer vam se žica neugodno zabija u grudi te izaziva njihovu nadraženost.

Ako pak imate preširok grudnjak i veće grudi, mogli biste imati slične probleme. Velike grudi, naime, trebaju snažnu potporu jer će svakodnevna aktivnosti izazvati njihovo pretjerano kretanj

Savjet plus:

Osjetljive grudi uobičajena su pojava kod pripadnica nježnijeg spola i obično traju po nekoliko dana. No ako ništa od spomenutih razloga ne odgovara vašoj specifičnoj situaciji, a bol ne prestaje bilo bi najbolje da se konzultirati s liječnikom. Ne zaboravite i na samopregled dojki, kao i redovni odlazak na mamografiju.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju