Cijenjeni Guardian objavio je svoju 'alternativnu' listu osoba koje su obilježile godinu na izmaku. Na prvom mjestu nije se našlo neko 'uvaženo' i slavno ime nego svi hrabri anonimci koji su vrijedno pomagali ljudima


Zasluženo prvo mjesto na Guardianovoj alternativnoj listi najvažnijih osoba 2015. godine dobili su – volonteri.

'Ovo je bila godina volontera. Muškaraca i žena u reflektirajućim prslucima koji su stajali na obali i dočekivali djecu migrante na otoku Lezbosu. Poslovnog čovjeka koji je napustio svoje radno mjesto kako bi dijelio bočice vode izbjeglicama koje su prolazile kroz Mađarsku. Parižane koji su tijekom tužne noći u studenom otvorili svoje domove i pružili ljudima utočište nakon masakra na ulicama njihovog grada.

Oni su neviđena vojska anonimnih ljudi koji se pojave u trenutcima krize i čiste potrebe. Ove godine bili su potrebni više nego ikad. Dali su svoje vrijeme, svoj znoj i svoju ljubaznost. Nisu to napravili zbog nagrade nego zato da odgovore pozivu onih u očajnoj nevolji.

Pozdravljamo sve oni koji doprinose na bilo koji način, uključujući i donacijom novca. Međutim, posebno poštovanje rezervirano je za one koji bježe iz udobnosti vlastitih života, koji se prepuštaju teškoćama i iscrpljenosti samo zato da bi osigurali hranu, vodu ili jednostavnu ljudsku utjehu za druge. Na kraju ove mračne godine slavimo one koji su donijeli svjetlo. Slavimo volontere', napisao je Guardian.

Na kraju ove mračne godine slavimo one koji su donijeli svjetlo. Slavimo volontere.

Na listi su se, uz pozamašan broj muškaraca, našle i fenomenalne žene koje su obilježile 2015. godinu.

Eva Carneiro: bivša doktorica nogometne momčadi Chelsea koja je postala žrtveno janje Josea Mourinhoa nakon utakmice protiv Swansea Cityja i degradirana je samo zato što je radila svoj posao - utrčala na teren kako bi pregledala ozlijeđenog igrača. Eva je pokrenula postupak protiv kluba i očekuje se da bi uskoro mogla biti vraćena na posao.

Ione Wells: hrabra 20-godišnja studentica koja je pokrenula kampanju Not Guilty, javno progovorila o seksualnom zlostavljanju koje je doživjela i ohrabrila druge žrtve da učine isto.

Malala Yousafzai: 18-godišnja dobitnica Nobelove nagrade nastavila je svoju borbu za mir u svijetu. Javno je ukorila nigerijskog predsjednika zbog toga što nije učinio više za djevojčice koje je otela skupina Boko Hara i 'obračunala' se s Donaldom Trumpom zbog njegovih anti-islamskih komentara.

Phaedra Almajid:
jedna od žviždačica koja je sudjelovala u 'rušenju' Seppa Blattera, 8. predsjednika FIFA-e protiv kojeg je pokrenuta istraga zbog sumnje da je sudjelovao u financijskim malverzacijama i pronevjeri novca.

Christiana Figueres – diplomatkinja iz Costa Rice, jedna od najzaslužnijih za povijesni globalni sporazum o klimatskim promjenama prema kojem se 196 zemalja svijeta obvezalo na smanjenje emitiranja stakleničkih plinova.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju