Idući put kada vas netko pošalje u šetnju, toj biste osobi mogli zahvaliti jer se brine za vaše zdravlje. Naime, odlazak u prirodu, pješačenje, penjanje na brda, planinarenje... sve su to aktivnosti koje imaju ogromne prednosti za vaše fizičko i mentalno zdravlje.

Planinarenje je relaksacija i uživanje u onom što nam je priroda dala, rekao nam je Tonči Buličić, predsjednik planinarskog društva "Runolist", a onda je nabrojao pet prednosti koje mu prve padaju na pamet kada je u pitanju ova aktivnost.

Prva je ljepota prirode, druga je čisti zrak i tišina, treća je upoznavanje novih ljudi dobre volje, druženja, prijateljstva, ljubavi, četvrta je upoznavanje novih područja, hodanje, kondicija..., a peta je ta da kad ove četiri gore spojite u jedno, ostanu vam lijepe uspomene i sjećanja, kaže.

Njegovo planinarsko društvo, između ostalog, organizira i planinarske škole.

Na pitanje zašto upisati jednu, on kaže da je školu dobro upisati jer je to mjesto na kojem ćete naučiti osnovne stvari koje je dobro znati kada se ide u planine.

BEZ ČEGA NE SMIJETE IĆI U PLANINE

A ako ste početnik koji razmišlja o planinarenju, bit će vam potrebna i oprema.

Za početnika je bitno da ima kvalitetne gojzerice, ugodne hlače (planinarske), ruksak (planinarski), odjeću prilagođenu vremenskim prilikama, štapove, dvije litre vode, zviždaljku, lampu i pomoćno uže", kaže Bulićić i nastavlja:

U planinu se ne ide bez dvije litre vode, pogotovo ljeti i na zahtjevnije ture. Ne ide se bez lampe za noćno hodanje, bez presvlaka da se možete presvući kad se oznojite i bez zviždaljke ako netko ima problema da se može zvati pomoć, objašnjava.

A da biste uživali u predivnoj prirodi ne trebate se micati iz Hrvatske koja je puna destinacija stvorenih za uživanje. Kao jedan početnik sigurno se nećete uputiti na Dinaru, ali postoji cijeli niz lokacija idealnih za početnike u svijetu planinarenja.

Po Hrvatskoj je mnogo destinacija. Za Zagreb i okolicu je preporučljiva Medvednica, Samoborsko gorje, Žumberak, Ivanščica, Kalnik... Ima ih mnogo, kaže Buličić koji svima kojima je ideja planinarenja primamljiva savjetuje da završe planinarsku školu prije nego se bace na uživanje u brdima, planinama i visokom gorju.

U nastavku pročitajte još neke prednosti planinarenja zbog kojih možda već danas odete po vaše prve gojzerice:

1. KONDICIJA, RAVNOTEŽA I SAGORIJEVANJE KALORIJA

Samo jedan sat trekkinga, koji je mješavina pješačenja i planirarenja, može sagorjeti preko 500 kalorija, ovisno o težini uspona i težini rusaka kojeg nosite.

Pješačke staze često su "mekše" za zglobove od asfalta ili betona zbog čega su bolje za vaše gležnjeve i koljena u usporedbi s trčanjem.

Ako se penjete uzbrdo rezultati za mršavljenje su još bolji. Ne samo da sagorijevate kalorije, nego je uspon sam po sebi saveznik gubitka težine.

Planinarenjem vježbate i va

2. VI IMATE KONTROLU NAD VJEŽBANJEM

Ako se odlučite baviti planinarenjem, sami možete odrediti smjer i težinu. Možete birati hoćete li krenuti na lagani uspon i uživati u prekrasnoj prirodi ili je dan ipak stvoren za nešto strmije puteve.

Također, sami određujete tempo i udaljenost. Izbor može pasti na kratku popodnevnu šetnju ili na vikend u šumi. Sami ste svoj šef.

3. CIJELO TIJELO RADI

Hodanje može dovesti vašu stražnjicu u bolju formu, međutim nešto oštriji usponi, pravilno korištenje štapova za hodanje i penjanje po stijenama svestrani je trening za cijelo tijelo, osobito njegov donji dio.

Ako na leđima nosite ruksak, radit ćete i na snazi i izdržljivosti gornjeg dijela tijela.

4. PLANINARENJE SPRJEČAVA/KONTROLIRA DIJABETES

Redovito planinarenje pomaže kontrolirati ili čak spriječiti dijabetes smanjivanjem razine šećera u krvi.

5. SNIŽAVANJE KRVNOG TLAKA I KOLESTEROLA

Planinarenje smanjuje krvi tlak i kolesterol i tako smanjuje opasnost od srčanih bolesti i moždanog udara kod osoba koje su izložene visokom riziku.

6. PLANINARENJE LIJEČI

Neka istraživanja sugeriraju da su fizičke koristi planinarenja puno veće i da ono čak može pomoći u oporavku pacijenata oboljelih od raka.

International Journal of Sports Medicine objavio je studiju koja tvrdi da planinarenje na duge staze može poboljšati antioksidativni kapacitet u krvi onkoloških bolesnika koji pomaže u brobi protiv bolesti.

Druga studija pokazala je da su osobe koje su preživjele rak dojke vjerovale da je fizička aktivnost, koja je u mnogim slučajevima bila planinarenje, pridonijela njihovom oporavku.

7. PLANINARENJE JE DRUŠTVENA AKTIVNOST

Redoviti odlasci na planinarenje u društvu pomoći će vam u jačanju prijateljskih odnosa dok istovremeno radite na vašoj formi.

Razgovori s ljudima koji se bave planinarenjem pomoći će vam da se dodatno motivirate i usvojite tjelesnu aktivnost kao bitan dio vašeg života, a ne samo kao obavezu.

8. PLANINARENJE POVEĆAVA KREATIVNOST

Istraživanja su pokazala da provođenje vremena na otvorenom povećava raspon pažnje i vještinu kreativnog rješavanja problema za čak 50 posto.

Istraživači su sugerirali i da jednak utjecaj na rezultate imaju boravak u prirodi i odmak od tehnologije dok provodimo vrijeme vani.

9. PLANINARENJE IMA POZITIVAN UČINAK NA RAZINU SREĆE I DEPRESIJU

Istraživanja su pokazala da planinarenje kao dodatna terapija pomaže ljudima koji se bore s teškom depresijom da se osjećaju manje beznadno, depresivno i suicidalno.

One koji pate od depresije planinarenje čak potiče da vode aktivniji život.

10. BLISKOST S PRIRODOM

Boravak u prirodi, daleko od kaosa svakodnevnog života i tehnologije, ljudima može pomoći da se povežu sa sobom i prirodom na način koji donosi mir i osjećaj dobrobiti.

Planinarske škole počinju u jesenskim i proljetnim mjesecima, a poželite li se upisati već ove godine nemojte dugo čekati jer su kvote ograničene. Zato pročitajte i vodič kroz hrvatske škole planinarenja.

A ako planinarenje ipak nije vaš izbor, pročitajte i sedam razloga zbog kojih se isplati krenuti u šetnju.

Iskorisite planinarenje za jačanje odnosa Iskorisite planinarenje za jačanje odnosa (Foto: Getty Images)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju