Svijet mode ostao je u kolektivnom šoku kada je 11. veljače 2010. objavljena vijest da je preminuo Alexander McQueen.

Tuga za dizajnerom bila je još veća zbog spoznaje da si je sam oduzeo život nakon dugogodišnje borbe s depresijom.

Taj modni genijalac pretočio je sve svoje unutarnje borbe u kreacije koje su istodobno oduzimale dah i izazivale brigu - mnogima je bilo jasno da su one odraz nemira koji je McQueen nosio u sebi.

Njegove revije nisu bile mjesto na kojem ćete se osjećati ugodno. One su bile svojevrsni modni teatar, često vrlo tragičan i mračan, i u njemu nije bilo mjesta za podilaženje publici. McQueen je u ljudima želio isprovocirati kompletan spektar emocija i to mu je svaki put uspijevalo.

Samo dan uoči godišnjice njegove smrti prisjetili smo se jedne od njegovih legendarnih haljina zahvaljujući Kim Kardashian.

Kim je za zabavu magazina Vanity Fair koja se tradicionalno održava nakon dodjele Oscara odabrala upravo McQueenovu kreaciju.

U pitanju je haljina poznata kao "oyster dress" (u slobodnom prijevodu haljina-kamenica) iz njegove kolekcije za proljeće/ljeto 2003. godine.

Kolekcija pod nazivom "Irere" inspirirana je oceanom, piratima i sirenama, a haljina-kamenica kulminacija je njegove neobične pomorske modne priče.

Postoje samo dva primjerka ove haljine napravljene od stotina slojeva najdelikatnije svile i šifona. Jedan se nalazi u njujorškom muzeju Metropolitan, a drugi primjerak nosila je Kim.

O tome koliko je važna i posebna ova kreacija najbolje govori mišljenje kuratora MET-a Andrewa Boltona, koji ju je nazvao jednom od najvažnijih haljina 21. stoljeća.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju