Niti jedna "gola" haljina u povijesti nije izazvala toliko pažnje i reakcija poput one u kojoj je, ispred više od 15 tisuća ljudi okupljenih u Madison Square Gardenu, 1962. godine Marilyn Monroe čestitala 45. rođendan tadašnjem američkom predsjedniku Johnu F. Kennedyju.

Galerija Kim Kardashian u kultnoj haljini Marilyn Monroe na Met Gali Kylie Jenner nakon revije modne kuće Schiaparelli Marilyn Monroe u kultnoj haljini koju je prema skici Boba Mackieja napravio Jean Louis +18 Marilyn Monroe 1962. u Madison Square Gardenu

Zavodljivo je zapjevala Sretan rođendan odjevena u tanku pripijenu haljinu boje kože ukrašenu blještavim elementima. Marilyn Monroe na pozornicu je zakoračila ogrnuta bijelom bundom, a kada ju je skinula svi su ostali zapanjeni.

Marilyn Monroe 1962. u Madison Square Gardenu Marilyn Monroe 1962. u Madison Square Gardenu (Foto: Profimedia)

Tada je zapravo nastao koncept "gole" haljine - modela napravljenih od prozirnih materijala koji otkrivaju tijelo ili pak od materijala u boji kože koji ostavljaju dojam golog tijela.

Haljinu koju je nosila Marilyn službeno je potpisao dizajner Jean Louis, ali zapravo je nastala prema skici Boba Mackieja koji je u to vrijeme radio za Louisa i kasnije se proslavio golim haljinama koje je radio za Cher. Ukrašena je s gotovo 8000 ručno ušivenih kristala i cirkona, a Marilyn je odlučila kako ispod nje neće nositi donje rublje.

Marilyn Monroe u kultnoj haljini koju je prema skici Boba Mackieja napravio Jean Louis Marilyn Monroe u kultnoj haljini koju je prema skici Boba Mackieja napravio Jean Louis (Foto: Guliver Images)

Ovu nezaboravnu haljinu iz muzeja je izvukla Kim Kardashian, odjenula je na prošlogodišnju Met Galu i izazvala mnogo negativnih komentara priznanjem kako se podvrgnula rigoroznoj dijeti samo da bi stala u haljinu. I ne samo to, Kim je ni nakon gubitka sedam kilograma nije mogla zakopčati, ali ju je svejedno odlučila nositi i prekriti stražnji dio bundom.

Kim Kardashian u kultnoj haljini Marilyn Monroe na Met Gali Kim Kardashian u kultnoj haljini Marilyn Monroe na Met Gali (Foto: Guliver Images)

Tim postupkom razljutila je i ljubitelje vintage odjeće koji smatraju da je previše oštetila taj vrijedan arhivski primjerak, iako se nakon brzinskog poziranja pred okupljenim fotografima presvukla u kopiju haljine izrađenu posebno za tu prigodu.

Kylie Jenner nakon revije modne kuće Schiaparelli Kylie Jenner nakon revije modne kuće Schiaparelli (Foto: Profimedia)

Kako izgledati senzacionalno poput Marilyn, ali pritom ne uništiti njezinu kultnu haljinu pokazala je Kylie Jenner na Pariškom tjednu mode. Sestra Kim Kardashian došla je na reviju modne kuće Schiaparelli odjevena u haljinu svjetlucavu golu haljinu koja je neodoljivo podsjećala na onu koju je nosila Monroe, a komentatori na društvenim mrežama zaključili su kako je izgledala i bolje nego Kim u originalu.

Zavirili smo u kolekciju fotografija s crvenih tepiha i svečanih događanja te smo pronašli svjetlucave gole haljine slavnih dama inspirirane legendarnim izdanjem neprežaljene Merlinke.

Rihanna 2014. na dodjeli nagrada CFDA Rihanna 2014. na dodjeli nagrada CFDA (Foto: Afp)

Haljina zbog koje se crvenio crveni tepih na ovogodišnjoj Veneciji Leila Depina Haljine s Filmskog festivala u Veneciji Haljine s Filmskog festivala u Veneciji +15 Haljine s Filmskog festivala u Veneciji

Kim Kardashian na Met Gali u haljini Marilyn Monroe koja je šokirala Ameriku Kim Kardashian obojila je kosu u plavo za ovogodišnju Met Galu Marilyn Monroe s predsjednikom Johnom F. Kennedyjem 1962. godine Prozirna haljina ima duboki dekolte, ali i izrez na leđima +4 Kim Kardashian na Met Galu došla je u društvu dečka Petea Davidsona

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju