Kako bismo vam ponudili najbolje štivo za ljetne vrućine, predstavit ćemo izbor najnovijeg bloga posvećen ljepoti čitanja knjiga - 'Čitaj knjigu'. Uz ove ćete se preporuke ponovno zaljubiti u čitanje ili napokon započeti ljubav prema svijetu prepunom ljubavi, humora i intriga i budućih dobrih prijatelja.

Koja je ovo knjiga!! Maestralan i neuobičajeni psihotriler pun neočekivanih obrata i crnog humora. Sve u Kochovom stilu kojeg sada već prepoznajem. Njegovu 'Večeru' sam isto tako 'progutala' u jednom dahu, uz dovoljno veliku knedlu u grlu. Koch je okrenut temama koje ukazuju kako je lako uništiti one koje najviše voliš kao i kako naoko sređeni i posvećeni roditelji mogu krivo procijeniti svoju djecu. Posljedice su to površnih odnosa između roditelja i djece, nedovoljno i površno obiteljsko komuniciranje i nezainteresiranost za tinejdžerske probleme i dileme. Koliko poznajemo vlastitu djecu? Pogotovo u pubertetu? I u ovom romanu kao i prethodnom, 'Večera' , Koch tematizira maloljetničko nasilje i opasnosti koje vrebaju tinejdžere. Ono što izgleda kao obiteljska idila sve je samo ne to.

Koch piše vrlo realno. Likovi su od krvi i mesa. Nema idealiziranja i happy endova. Sve je moguće, kao i u pravom životu. Tijekom cijele knjige raste uzbuđenje i postepeno se ogoljuju dijelovi priče. Licemjerje je stalno prisutno. Glavni lik dr. Marc Schlosser očekuje od drugih moralnost i etičnost, a istovremeno on sam gazi mnoga moralna načela. Bračna nevjera, prevara, silovanje pa čak i ubojstvo nekima su dozvoljeni obrasci ponašanja.

Herman Koch genijalno piše. Njegov stil je zaista osebujan i pun promatračke oštrine. Ništa mu ne promakne opisati, do svih sočnih detalja. Uspješno spaja humor i bezosjećajnost. Perfidno zapaža i uvlači nas u sumnje.

Ovaj put su u priči dvije obitelji i njihovo „prijateljstvo uz povremeno druženje“. Obitelj Schlosser i obitelj Meier se pomalo zbližuju. Marc Schlosser, liječnik opće prakse u Amsterdamu priča nam svoju obiteljsku tragediju u prvom licu. Kad jedan od njegovih pacijenata, Ralph Meier, slavni nizozemski glumac, umre dužan je Liječničkom etičkom povjerenstvu opravdati neke svoje čudne liječničke odluke jer ugled je sve u njegovom zanimanju.

Marca Schlossera, Ralphova smrt i nije baš pogodila, iako su bili prijatelji i iako su Schlosseri – Marc, njegova prelijepa supruga Caroline i dvije kćeri – Julia i Lisa kod obitelji Meier, u kući za odmor na Mediteranu, proveli tjedan dana svog godišnjeg odmora. Tamo su bili i Ralphova žena Judith, sinovi Alex i Thomas, Ralphova punica te prijatelji iz SAD-a, Stanley Forbes i njegova mlađahna djevojka Emmanuelle. 'Puna kuća' rekli bismo. Je li pretijesna?

Sve se vrti oko bazena i dobrih vina do jednog neočekivanog događaja

Iako su ljeto željeli provesti u miru sa svojim kćerima uz uobičajeno kampiranje, Schlosseri vrlo brzo mijenjaju odluku i uz inzistiranje njihovih razigranih kćeri ipak sele svoj šator u dvorište velebne morske vile gdje nevoljko prate ubrzani ljetni tempo Meierovih, u kojem nema vremena za odmor, čitanje ili razgovor. Sve se vrti oko bazena, boca dobrih vina, obilnih i učestalih večera, očijukanja i malih prijevara. Iako žele biti svi zajedno, ipak svi nisu jednako sretni s tom odlukom. Najsretnije su kćeri Marca Schlossera koje se brzo sprijateljuju sa sinovima Ralpha Meiera.

Kulminacija ljetovanja je jedan nasilan događaj. On dovodi prijateljstva u pitanje. Nitko više nikome ne vjeruje. Preko noći se pakiraju stvari i obitelj Schlosser napušta ljetnikovac jureći prema svom domu. Ljetovanje se pretvorilo u noćnu moru. Tko je počinitelj, tko je ubojica, tko je koga izdao, tko je prešutio, tko je izdajica?

Herman Koch genijalno piše. Njegov stil je zaista osebujan i pun promatračke oštrine. Ništa mu ne promakne opisati, do svih sočnih detalja. Uspješno spaja humor i bezosjećajnost. Perfidno zapaža i uvlači nas u sumnje.

Herman Koch nizozemski je pisac, glumac i scenarist. 'Ljetnikovac' je njegov sedmi roman. Rođen je u Nizozemskoj 1953. godine. Danas sa suprugom i sinom uglavnom živi u Španjolskoj gdje neumorno piše dobre obiteljske drame s elementima trilera. Zovu ga piscem srednje klase. Kod nas je već objavljena 'Večera'.

Izdavač: Znanje

blog Čitaj knjigu

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju