Higijenski proizvodi bit će besplatni za sve žene, odluka je koju je donio škotski parlament, čime je Škotska postala prva zemlja u svijetu koja je donijela takvu odluku.

Prema novom zakonu, higijenski ulošci i tamponi bit će besplatno dostupni na određenim javnim mjestima u Škotskoj poput društvenih centara, klubova za mlade i ljekarni, s procijenjenim godišnjim troškovima od 24,1 milijuna funti.

Škotska je prva zemlja u svijetu u kojoj će higijenski ulošci i tamponi biti besplatni za sve žene

Godine 2018. Škotska je postala prva zemlja u svijetu koja je osigurala besplatne higijenske proizvode u školama te na fakultetima i sveučilištima.

Novi zakon The Period Products (Free Provision) Scotland Bill prošao je svoju prvu fazu sa 112 glasova za, nijednim protiv i jednim suzdržanim. Sada prelazi u drugu fazu u kojoj članovi škotskog parlamenta mogu predložiti amandmane.

Slika nije dostupna Sedam istina koje prva menstruacija otkriva o zdravlju u budućnosti

Tijekom rasprave Monica Lennon, koja je predložila zakon, kazala je da bi njegov prolazak bio prekretnički trenutak za normaliziranje menstruacije u Škotskoj te bi poslao pravi signal ljudima u toj zemlji o tome koliko ozbiljno parlament shvaća ravnopravnost spolova.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju