Tematske zabave u sebi kriju "onaj neki faktor" zbog kojeg im se posebno veselimo. Zaigranost idejama osmišljavanja, moguća posebna odjeća odabrana baš za tu namjenu ili pak oživljavanje nekog perioda povijesti samo su neke od prednosti odlaska na tematske zabave.

No zašto se i sami ne biste opustili u avanturu pripremanja jedne takve zabave? Sve što vam treba jest malo kreativnosti i dobra volja. Evo kako ćete to učiniti u svega nekoliko koraka.

1. Odaberite temu svoje zabave

Prije svega, razmislite o tome koja će uopće biti tema vaše zabave. Koga planirate pozvati? Hoće li to možda biti isključivo ženska večer? Hoćete li uključiti samo prijatelje ili i njihovu djecu? Kojim budžetom raspolažete? Jeste li u mogućnosti graditi temu od nule ili se želite poigrati predmetima koje već možda imate u svome domu? Gdje ćete organizirati zabavu? Sve su to pitanja koja treba imati na umu kada razmišljate o temi.

Primjerice, ako volite ljeto i kraj svog godišnjeg odmora želite obilježiti na poseban način u dvorištu obiteljske kuće, razmislite o piratskoj zabavi ili zabavi u čijem će središtu biti egzotični otoci. Ako je vaše društvo mladoliko, pokušajte s tematiziranjem morskih sirena koje smo tako voljele kad smo bile djevojčice. Ako ste zaljubljenik u glazbu, Studio 54 može biti odličan izbor, jednako kao i bilo koja druga glazbena epoha.

Ako su vam pak draže knjige, zašto ne biste organizirali sasvim posebnu književnu večer uz najdraže knjige te obilje hrane i pića? Treba li pak vama i vašim prijateljicama opuštanje prije svega, wellness-zabava zvuči kao savršen odabir

2. Dekoracija

Kao što smo već spomenuli, dekoracija je važna stavka u osmišljavanju tematske zabave. Naime, upravo je to ono što tematsku zabavu čini tematskom. Odlučite li proslaviti ljeto, nema boljih ukrasa od ananasa i lubenica u svim oblicima, od madraca za vodu na napuhavanje do slamčica i salveta.
Ako ste odlučili zaviriti u stari Hollywood, tada će neizostavne biti male crne haljine, obilje zlatne boje i zvjezdane dekoracije.

3. Pošaljite pozivnice
Jednom kada odlučite kada ćete i gdje organizirati svoju tematsku zabavu, ne zaboravite na vrijeme pozvati svoje goste. Bilo da je to putem e-pošte, društvenih mreža ili samim telefonskim pozivom, pokušajte ih pozvati na osoban način.

Koga planirate pozvati? Hoće li to možda biti isključivo ženska večer? Hoćete li uključiti samo prijatelje ili i njihovu djecu? Kojim budžetom raspolažete? Jeste li u mogućnosti graditi temu od nule ili se želite poigrati predmetima koje već možda imate u svome domu? Gdje ćete organizirati zabavu? Sve su to pitanja koja treba imati na umu kada razmišljate o tematskoj zabavi.

Nemojte im samo „izrecitirati“ mjesto i vrijeme. Pokušajte u poziv ubaciti pokoju dosjetku koja će tematski odgovarati zabavi ili pak se pozabavite grafičkim detaljima šaljete li digitalne pozivnice. Također, svakoga zamolite da vam barem dan-dva prije same zabave javi hoće li doći ili ne.

4. Pripremite piće i jelo
Što je zabava bez hrane i pića? Upravo je ona važan element po kojem će se pamtiti vaša tematska zabava, posebno ako i hrana bude odgovarala temi. Primjerice, to mogu biti muffini s plavom glazurom koja će dočaravati more uz dodatak pokoje „morske zvijezde“ ili „morskog konjića“.

Planirate li dočarati Hollywood, neizostavne su kokice u posebno zanimljivim papirnatim ili plastičnim posudicama za kokice, nalik onima koje dobivamo u kinima. Ako okupljate svoje knjiške moljce, zašto ne biste pripremili neka od jela iz knjiga?

Najjednostavniji su Proustovi kolačići madelaine ili pak talijanska jela poput onih iz knjige „Jedi, moli, voli“. Pripremate li pravi wellness party, razmislite o jelima prepunima nutritivnih sastojaka poput zelenog smoothieja, salate od kvinoje i piletine i slično.

Piratska zabava, stari Hollywood, egozotični otoci, wellness-opuštanje ili noć društvenih igara neke su od ideja za kojima možete posegnuti.

Savjetujemo i da barem bliske prijateljice zamolite da i one nešto pripreme. Bude li potrebno, možete dogovoriti i određeni budžet koji će svaka od vas potrošiti na hranu ili piće

5. A što ćete raditi?
Da bi zabava tekla planiranim tokom, morate imati na umu i što ćete raditi. Dakako da je spontanost uvijek dobrodošla uz glazbu kao podlogu, no neka osnovna ideja o planiranim aktivnostima poslužit će dođe li do zatišja. Primjerice, možete imati spremne društvene igre, karaoke-uređaj ili pak sastojke za samostalnu izradu jela. Ako pak planirate tematsku zabavu nalik kriminalističkim romanima Agathe Christie, pripremite zagonetan slučaj otkrivanja krivca i slično. Vaša je mašta jedina granica.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju