Nadiviti se ljepoti hortenzija gotovo je nemoguće jer te okruglaste cvjetne krasotice uvijek ostavljaju bez daha svojom raskoši i prekrasnim bojama. Grmovi hortenzija ukrašavaju brojna dvorišta i vrtove, a jednako lijepo izgledaju u svim bojama, ružičastoj, plavoj, ljubičastoj, bijeloj ili crvenoj.

Diljem svijeta najrasprostranjenije su ružičaste hortenzije, posebno u njihovoj rodnoj Aziji. Boja ovisi o tome kakva je kiselost tla u kojem rastu. Ako hortenzija cvjeta plavo, znači da je tlo vrlo kiselo (pH od 3 do 4,5), tj. sadrži visok udio aluminijevih soli. Na neutralnom do alkalnom tlu, čiji je pH do 7, bit će ružičasta ili crvena. Jedino su bijele hortenzije uvijek bijele.

Hortenzije cvjetaju od lipnja do listopada i trebaju mnogo vode, što se može iščitati iz njihova latinskog imena – hydra(ngea), što znači 'voda'. U ljetnoj sezoni najljepše su svježe, ali mogu biti jednako dekorativne kao suhi cvjetni aranžmani.

Plave hortenzije mnogima su najljepše - 1 Volimo i ružičaste i bijele, ali... Deset fotografija plavih hortenzija kraljevske ljepote

Slika nije dostupna Pampas trava i hortenzije su čarolija: Dvorište u Rijeci kojem tepaju da je raj na zemlji

Većinom se uzgaja u vrtovima i parkovima i tada njezine šarene, cvjetne lopte očaravaju u svoj svojoj ljepoti, baš kao i na fotografijama u galeriji na početku teksta koje će ljubitelje hortenzija, koje proslavljeni azijski cvjećar Tan Jun Yong naziva otkucajem srca, ostaviti bez daha.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju