Hortenzije su uz ružu već stekle titulu kraljice najljepšeg ljetnog cvijeća. One cvjetaju dugo, sve od lipnja do listopada u raskošnim, loptastim cvatovima te trebaju mnogo vode, što se može iščitati iz njihova latinskog imena – hydra(ngea), što znači 'voda'.

Galerija Crveni anđeo je najpoznatija vrsta crvene hortenzije Crvena hortenzija Crvena hortenzija +0 Crvena hortenzija

Ovo romantično cvijeće poteklo je iz Sjeverne Amerike, a dosad je poznato čak 75 vrsta hortenzija. Nježne hortenzije dolaze u prekrasnoj bijeloj, ružičastoj, plavoj i ljubičastoj boji, a one su i najčešće. No, crvena hortenzija koja je vrlo rijetka, često je najljepši stanovnik vašeg vrta.

Njena crvena boja varira od nježnijih tonova pa sve do vatreno crvene nijanse koja će se prekrasno slagati s bijelim hortenzijama ili božurima. Među hortenzijama koje su već postale nezamjenjiv klasik u svadbenim buketima, u uređenju interijera ili očaravajućim gradskim vrtovima, hortenzija u crvenoj boji je svakako najsenzacionalnija.

Postoji nekoliko vrsta crvene hortenzije, a najpoznatija je Crveni anđeo.

Crvena hortenzija Predivne hortenzije dolaze u bijeloj, ružičastoj, plavoj, ljubičastoj i crvenoj boji (Foto: Mario Lipovšak Battifiaca)

No, ono po čemu su hortenzije jedinstvene u biljnom svijetu je to što mogu promijeniti boju svojih cvjetova. Njihova boja ovisi zapravo o tome kolika je kiselost ili lužnatost tla u kojem rastu. Jedino su bijele hortenzije uvijek bijele. Crvena se hortenzija može dobiti iz plave  ako se u tlo u kojem cvijet raste ulije tekuće željezo, a u zemlju možete zapiknuti i nekoliko čavlića koji će utjecati na kiselost zemlje.

Crvena hortenzija Senzaciolna hortenzija u rijetkoj crvenoj boji (Foto: Mario Lipovšak Battifiaca)

Zanimljivo je što možete kontrolirati nijansu crvene, pa ona može varirati od nježnih crvenskastih tonova pa sve do vatreno crvene. Za postizanje željene boje potrebno je nekoliko mjeseci, a ponekad i cijela vegetacijska sezona, naravno, uz svu drugu, uobičajenu njegu koju zahtijeva uzgoj svake biljke. Uzgojem hortenzija u posudama promjena boje je brža jer je jednostavnija prilagodba pH supstrata u posudi u odnosu na pH tla.

Slika nije dostupna Hortenzija može i to! Trik s kojim ćete promijeniti boju obožavanog cvijeta

Prekrasni vrtovi s hortenzijama - 9 Koja ljepota! 15 vrtova i dvorišta u kojima bi ljubitelji hortenzija poželjeli ostati zauvijek

Ova nježna, ali dugotrajna biljka jednako lijepo izgleda u grmovima ili posađena u teglici, a obje varijante će se savršeno uklopiti u vaš vrt ili na balkonu. Uređenje eksterijera svakako ovisi o vama, no jedno je sigurno; raskoš njene dominantne crvene boje nikoga ne može ostaviti ravnodušnim.

Crvena hortenzija Crvena hortenzija (Foto: Shutterstock)

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju