Dvorac Versailles započeo je 1623. godine svoj zvjezdani put kao skromna kućica za lov Louisa XIII. Kada je došla u ruke Louisu XIV. počela se nadograđivati i širite te postajati sve više nalik veličanstvenoj građevini kakvu danas poznajemo.

Dvorac Versailles stoljećima je bio rezidencija francuskih kraljeva, a danas se smatra kulturnim simbolom i jednim od najosebujnijih postignuća francuske umjetnosti i arhitekture. Ne čudi stoga što ga svake godine obiđe oko devet milijuna turista.

U njegovom sklopu 1681. godine omiljeni arhitekt Louisa XIV – Jules Hardouin-Mansart izgradio je Le Grant Controle – grandioznu kuću u kojoj je odsjedala politička i kulturna elita ondašnje Europe poput slavnih ambasadora, umjetnika, glazbenika, pisaca i znanstvenika.

Slika nije dostupna To se zove idila: Kamena kuća u zelenilu ljepša i od najraskošnijih vila

Nekoliko stoljeća kasnije kuća je u potpunosti obnovljena u suradnji s Christopheom Tollemerom te pretvorena u luksuzan hotel koji nudi detaljniji uvid u magičan svijeta Versaillesa.

Hotel Airelles Château de Versailles, Le Grand Contrôle obuhvaća 14 soba i jedan apartman, a uređena je u elegantnom stilu s autentičnim komadima namještaja, tkaninama, umjetninama i artefaktima iz 17. i 18. stoljeća.

Umjesto u ekran flat screen televizora, gosti hotela mogu uživati u spektakularnom pogledu na slavne francuske vrtove. Svaka je soba nazvana prema istaknutim pojedincima koji su bili povezani s Le Grand Controleom i palačom Versailles.

Slika nije dostupna Tri i pol kvadrata sreće: Pogledajte balkon u Opatiji s boho ljuljačkom i vertikalnim vrtom

Osim boravka u hotelu, gostima je na raspolaganju osvježenje u zatvorenom bazenu, vrhunski spa tretmani, uživanje u gastronomskoj gozbi proslavljenog francuskog chefa Alain Ducassea, ali i šetnja po čuvenim vrtovima i sobama Versaillesa poput Dvorane ogledala, uključujući i po onim dijelovima koji su inače zatvoreni za javnost.

Svaki se gost, dakako, tretira kao dio kraljevske obitelji, a za ovaj užitak valja izdvojiti oko 12.000 kuna na noć. Što sve nudi hotel Airelles Château de Versailles, Le Grand Contrôle u Francuskoj, pogledajte u fotogaleriji.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju