Sa svakim godišnjim dobom dom Mihaele Afrić iz Opatije zablista u prigodnom uređenju, a u ljetnim mjesecima centralno mjesto njezina doma postaje balkon, mali, ali opet s dovoljno prostora za provođenje vremena na otvorenom i za uređenje po Mihaelinu guštu.

Za ovo ljeto ja i moj suprug Bojan odlučili smo se za totalno drugačije uređenje balkona. Dosta toga uredili smo u boho stilu koji nas je baš osvojio, tim više što živimo na moru pa se taj boho ugođaj baš uklapa u ambijent, kaže Mihaela Afrić, koja sa suprugom i petogodišnjim sinom živi u stanu u staroj zgradi u Opatiji. Svako novo proljeće im je i novi izazov kako urediti balkončić koji svojom kvadraturom i oblikom nije nimalo nalik standardnim balkonima.

Naime, zgrada je sama po sebi specifična jer datira iz otprilike pedesetih godina 19. stoljeća, kao i većina opatijskih vila i građevina, što znači da su to zgrade s raznim ornamentima i specifičnom gradnjom i samim tim nije dopušteno raditi neke korekcije na svoju ruku.

Tako je i Mihaelin mali ovalni balkončić od samo tri i pol kvadrata dio te povijesti. Krase ga ornamenti ispod potkrovnih greda s malom nadstrešnicom koja natkriva jedan dio balkona. Balkon je kutni s polukružnim ogradnim zidom.

Ljeti nam je super jer sunca ima samo do podne, a poslije je u hladu. Tako većinu slobodnog vremena ljeti provodimo na balkonu, ističe Mihaela. Za ovo proljeće i ljeto Mihaela je za svoje malo boho carstvo, uz suprugovu pomoć, prošlogodišnji pod s imitacijom trave zamijenila imitacijom daske bež boje.

Suprug je ostvario moju ideju s paletama i napravio zidnu konstrukciju za takozvani vertikalni vrt koji sam upotpunila uglavnom bijelim cvijećem i zelenilom, ukrasnom travom, uglavnom biljkama koje se uklapaju u boho stil te lampicama, otkriva. Također, ideja je bila i lounge stolica ležaljka od paleta koju je Mihaelin suprug sklepao, a ona ju je dovršila ukrasnim debelim jastucima i tankim boho prostirkama. Ogradni zid obložili su trstikom, a Mihaela je još dodala ukrasne lampice u zeleno bež nijansama pletene strukture.

Tu je i okrugli boho tepih kao jedan po meni bitan detalj. Budući da je balkon ovalan i ima samo tri i pol kvadrata te nema pravih kutova, teško je naći balans i uopće ga namjestiti. U kutu drugog zida postavili smo popularnu lounge stolicu i jedan dodatni stolić i, naravno, tu je i boho ljuljačka koju stvarno obožavam, govori Mihaela. Balkon je uredila s dosta malih, ali korisnih sitnica poput podnog okruglog jastuka, malog taburea, ukrasnih ljestvi na koje se može svašta objesiti...

Prava oaza mira: Varaždinski balkon sa zgodnim detaljem koji će mnogi htjeti kopirati +0 Varaždinski balkon s drvenom pregradom - 1

Slika nije dostupna A tek pogled na more! Balkončić stana u Opatiji prava je mala idila na otvorenom

Ono najljepše što uvijek odvlači pažnju od uređenja balkona jest divan pogled na more, tako kažu pratitelji mog Instagram profila lifestyle_home_ella. Ali, unatoč tome, najveći je gušt kad spojite jedno s drugim tako da ovog ljeta gledamo more s boho tropskim ugođajem, kaže Mihaela Afrić iz Opatije.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju