Sa svakim godišnjim dobom dom Mihaele Afrić iz Opatije zablista u prigodnom uređenju, a u ljetnim mjesecima centralno mjesto njezina doma postaje balkon, mali, ali opet s dovoljno prostora za provođenje vremena na otvorenom i za uređenje po Mihaelinu guštu.

Galerija

Za ovo ljeto ja i moj suprug Bojan odlučili smo se za totalno drugačije uređenje balkona. Dosta toga uredili smo u boho stilu koji nas je baš osvojio, tim više što živimo na moru pa se taj boho ugođaj baš uklapa u ambijent, kaže Mihaela Afrić, koja sa suprugom i petogodišnjim sinom živi u stanu u staroj zgradi u Opatiji. Svako novo proljeće im je i novi izazov kako urediti balkončić koji svojom kvadraturom i oblikom nije nimalo nalik standardnim balkonima.

Naime, zgrada je sama po sebi specifična jer datira iz otprilike pedesetih godina 19. stoljeća, kao i većina opatijskih vila i građevina, što znači da su to zgrade s raznim ornamentima i specifičnom gradnjom i samim tim nije dopušteno raditi neke korekcije na svoju ruku.

Prekrasno uređen balkon stana u Opatiji s boho ljujačkom i vertikalnim vrtom - 4
Prekrasno uređen balkon stana u Opatiji s boho ljujačkom i vertikalnim vrtom (Foto: Privatne fotografije)

Tako je i Mihaelin mali ovalni balkončić od samo tri i pol kvadrata dio te povijesti. Krase ga ornamenti ispod potkrovnih greda s malom nadstrešnicom koja natkriva jedan dio balkona. Balkon je kutni s polukružnim ogradnim zidom.

Ljeti nam je super jer sunca ima samo do podne, a poslije je u hladu. Tako većinu slobodnog vremena ljeti provodimo na balkonu, ističe Mihaela. Za ovo proljeće i ljeto Mihaela je za svoje malo boho carstvo, uz suprugovu pomoć, prošlogodišnji pod s imitacijom trave zamijenila imitacijom daske bež boje.

Prekrasno uređen balkon stana u Opatiji s boho ljujačkom i vertikalnim vrtom - 2
Mihaelin prekrasan balkon uređen je do najsitnijeg detalja (Foto: Privatne fotografije)

Suprug je ostvario moju ideju s paletama i napravio zidnu konstrukciju za takozvani vertikalni vrt koji sam upotpunila uglavnom bijelim cvijećem i zelenilom, ukrasnom travom, uglavnom biljkama koje se uklapaju u boho stil te lampicama, otkriva. Također, ideja je bila i lounge stolica ležaljka od paleta koju je Mihaelin suprug sklepao, a ona ju je dovršila ukrasnim debelim jastucima i tankim boho prostirkama. Ogradni zid obložili su trstikom, a Mihaela je još dodala ukrasne lampice u zeleno bež nijansama pletene strukture.

Prekrasno uređen balkon stana u Opatiji s boho ljujačkom i vertikalnim vrtom - 3
S balkona se pruža očaravajući pogled na more (Foto: Privatne fotografije)

Tu je i okrugli boho tepih kao jedan po meni bitan detalj. Budući da je balkon ovalan i ima samo tri i pol kvadrata te nema pravih kutova, teško je naći balans i uopće ga namjestiti. U kutu drugog zida postavili smo popularnu lounge stolicu i jedan dodatni stolić i, naravno, tu je i boho ljuljačka koju stvarno obožavam, govori Mihaela. Balkon je uredila s dosta malih, ali korisnih sitnica poput podnog okruglog jastuka, malog taburea, ukrasnih ljestvi na koje se može svašta objesiti...

Prava oaza mira: Varaždinski balkon sa zgodnim detaljem koji će mnogi htjeti kopirati

Ono najljepše što uvijek odvlači pažnju od uređenja balkona jest divan pogled na more, tako kažu pratitelji mog Instagram profila lifestyle_home_ella. Ali, unatoč tome, najveći je gušt kad spojite jedno s drugim tako da ovog ljeta gledamo more s boho tropskim ugođajem, kaže Mihaela Afrić iz Opatije.

Prekrasno uređen balkon stana u Opatiji s boho ljujačkom i vertikalnim vrtom - 15
Mihaelin balkon i u večernjim satima izgleda čarobno (Foto: Privatne fotografije)