Način života jedan je od faktora zdravog tijela ili postupka ozdravljenja od bilo koje bolesti. On je posebno velike, gotovo presudne važnosti kod određenih kancerogenih bolesti poput raka dojke, koji možemo izbjeći pravovremenom prevencijom i izliječiti ako se otkrije na vrijeme. Kako će nam prehrana u tome konkretno pomoći, otkriva nutricionistica Maja Maretić.

Listopad je mjesec koji je u cijelom svijetu posvećen borbi protiv raka dojke, najučestalije kancerogene bolesti kod žena. Na taj se način želi povećati svijest o prevenciji, ranom otkrivanju i liječenju te pružiti potpora oboljelim ženama.

Godišnje se u Hrvatskoj pojavi oko 2300 novih slučajeva žena s rakom dojke, a oko 900 žena izgubi bitku s tom opakom bolešću.

Sustav obrane od slobodnih radikala koji uzrokuju rak nalazimo u antioksidansima koji štite zdrave stanice i pomažu tijelu izlučiti štetne tvari

Da bismo bolje razumjeli kakva je to bolest, potrebno je znati da se rak razvija niz godina pod utjecajem okolišnih faktora (hrana) i genetskih predispozicija. Izbor namirnica, način pripreme hrane i dugoročni način ponašanja prema jelu i piću imaju utjecaj na pojavu karcinoma, pogotovo ako su isključeni genetski čimbenici.

Iako se sa sigurnošću ne zna koja hrana osigurava najbolju zaštitu od zloćudnih bolesti, znanstvenici su otkrili vezu između određene hrane i razvoja raka. Tako štetne tvari koje se još nazivaju i slobodni radikali kolaju po cijelom organizmu i razaraju DNK, što potiče razvoj kancerogenih stanica.

Sustav obrane od slobodnih radikala nalazimo u antioksidansima, koji štite zdrave stanice i pomažu tijelu izlučiti štetne tvari.

Češnjak i lukovice bogati su sumporom koji ima antioksidativan i antikancerogen učinak

Vitamini C, E i β-karoten (preteča vitamina A) poznati su antioksidansi koje nalazimo u voću i povrću:

Vitamin C: citrusi (naranče, grejp, limun...), bobičasto voće, rajčice, krumpir, brokula, kivi, kupus, žuta paprika, prokulica

Vitamin E
: orašasti plodovi i sjemenke, kikiriki maslac, kelj, jaja, ulje pšeničnih klica

β-karoten: mrkva, špinat, kelj, tikve, marelica

Polifenoli u zelenom čaju imaju antioksidativna svojstva, što bi moglo obrazložiti podatak da Japanci rjeđe obolijevaju od raka. Češnjak i lukovice, poput luka i poriluka, bogati su sumporom koji ima antioksidativan i antikancerogeni učinak.

Kako biste spriječili rak dojke ili suzbili njegov rast, jedite masnu ribu bogatu omega-3 masnim kiselinama (skuša, haringa, losos, srdela) i jednostruko nezasićene masne kiseline tipa omega-9, kojih ima u maslinovu ulju.

Zasićene masti životinjskog podrijetla svedite na minimum kao i omega-6 masne kiseline koje nalazimo u kukuruznom i repičinu ulju te margarinu.

Stručnjaci procjenjuju kako je oko 20 do 60 posto smrtnih slučajeva uslijed raka uvjetovano načinom prehrane i pogrešnim stilom života pa uz gore navedene smjernice uključite i tjelesnu aktivnost ili vježbanje u onom intenzitetu koje vaš organizam može podnijeti.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju