Ljetne visoke temperature kao i visoki stupanj vlažnosti zraka stvaraju idealne uvjete za razmnožavanje bakterija koje su uzročnici trovanja hranom.

1. Dok ste na plaži, konzumiranje polutrajnih salama svakako treba izbjegavati kao i paštete ili gotove pekarske proizvode s mesnim sastojcima. Osim što visoka temperatura pogoduje kvarenju, ove namirnice nisu nutritivno bogate pa umjesto da tijelo opskrbljuju potrebnom enegrijom, one mu je oduzimaju.

Savjet:
Dobar komad grilanog mesa koji ćete pohraniti u prijenosni hladnjak i svježe povrće i kruh puno su bolja opcija za zdrav i neopasan obrok na plaži.

2. Obroci na plaži ne bi trebali biti masni, slani ili kremasti kako nam na kraju ne bi pokvarili odmor. Kremaste slastice svakako treba izbjegavati jer većina njih sadrži jaja koja su ljeti najčešći izvor zaraze bakterijom salmonelom.

Savjet:
Čips od batata, jabuke zadovoljit će želju za grickanjem kao i bademi, orasi i lješnjaci koji neće naše tijelo izgladnjivati nego opskrbiti energijom.

3. Ćevapčići, hamburgeri i prženi krumpirići uobičajena su ponuda ljetnih restorana. Umjesto teških obroka koji će nas opteretiti, preporuča se da na plažu ponesete laganu hranu.

Savjet:
Tržnice obiluju svježim voćem i povrćem čiju nutritivnu vrijednost svakako treba iskoristiti. Brze salate izvrsno su rješenje.

4. Konzumiranje gaziranih i kupovnih sokova
koji u sebi sadrže ogromne količine šećera i koji ne sprječavaju dehidraciju nego je potiču valja u potpunosti izbjegavati baš kao i alkoholna pića.

Savjet:
Zalihe vode na plaži su prioritet, a umjesto kupovnih sokova sami možete napraviti svježe cijeđeni sok prijmjerice od grejpa kod kuće. Grejp sadrži puno vode, malo natrija i tijelu nadomješta potrebu za tekućinom i mineralima,isprobajte provjereni recept za napitak od grejpa.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju