Nakon što se prije dvije godine Angelina Jolie podvrgnula preventivnoj dvostrukoj mastektomiji pokrenula se rasprava o opravdanosti i potrebi za ovim zahvatom. Prije dva tjedna slavna se glumica podvrgnula još jednom zahvatu, ovaj put uklanjanju jajnika i jajovoda

Angelina Jolie naime, otkrila je da nosi gen BRCA1 koji je otkrio da ima 87 posto šanse da oboli od raka dojke i 50 posto da oboli od raka jajnika. Na drugu operaciju se odlučila zbog niza povišenih markera koji mogu ukazivati na rani stadij raka.

U Europi i Hrvatskoj više je praksa preventivnog praćenja nego li preventivnog uklanjaja dojki, jajnika i jajovoda

Zanimalo nas je kakva je procedura u Hrvatskoj, kako žene mogu otkriti nose li taj gen, koliko košta postupak te odlučuju li se na preventivno uklanjanje jajnika i jajovoda?  Naime, u Hrvatskoj od karcinoma jajnika oboli oko 570 žena godišnje, a rak jajnika svrstava se na 4. mjesto po učestalosti kod osoba ženskog spola- odmah iza raka dojke, raka debelog crijeva i raka pluća.

Cijela procedura prije same odluke o preventivnom uklanjanju jajnika i jajovoda sastoji se od kompletne obrade. O tome hoće li se napraviti preventivna operacija odlučuje specijalizirani tim liječnika, radiologa i kirurga. Nakon što se prikupe kompletni podaci i među kojima je i pozitivan BRCA 1 i BRCA 2 gen koji zajedno ukazuju na moguće visoki stupanj rizika u dogovoru s pacijenticom može se napraviti preventivno uklanjanje. No u Hrvatskoj se još uvijek rijetke žene odluče na ovu operaciju.

'Iako znam sve više žena koje se odlučuju na ovu preventivnu operaciju to je u Hrvatskoj još uvijek vrlo rijedak slučaj', rekla je za zadovoljnu.hr Eva Jendriš Škrljak, dr med., specijalistica ginekologije i opstetricije iz poliklinike Sunce.

Vrlo mali broj žena u Hrvatskoj odlučuje se za preventivnu operaciju jajnika i jajovoda

'Pacijentice koje imaju pozitivnu obiteljsku anamnezu, odnosno učestalu pojavu karcinoma kod članica obitelji poput raka jajnika i dojke i ukoliko otkriju da nose gen BRCA1 i BRCA2 mogu se odlučiti na preventivno uklanjanje ili pak na praćenje' kaže doktorica Eva Jendriš Škrljak, dodajući kako je kod nas više slučaj da se ženama kod kojih je već otkriven karcinom dojke preventivno odstrane i jajnici te jajovod. 

Nasljedna sklonost za rak dojke može se odrediti praćenjem mutacija u dva gena, BRCA1 i BRCA2 i provodi se na Institutu Ruđer Bošković, a sam postupak stoji oko 8.000 kuna.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju