Hrvatska udruga doula u suradnji sa Svjesnom trudnoćom pokrenula je Pričaonicu za trudnice i majke svih dobi na temu "Moj porod, moja priča". Pričaonica je radionica pod stručnim vodstvom dviju doula i majki Marije Čukman i Anite Budak koje stvaraju sigurno i ugodno mjesto za žene da ispričaju svoje priče s poroda

U radu sa trudnicama i majkama doule često slušaju priče s poroda i u većini slučajeva majke tek tada dobiju priliku ispričati priču onako kako su je one proživile, a ne kroz prizmu tuđih očekivanja, krivnje zbog nekih "loših" odluka ili jednostavno nametenja nekih tuđih porođajnih preferenci. Važnost te autentične priče nalazi se u mogućnosti da događaj vidimo kao pozitivno iskustvo, odnosno da iscijelimo priču od utjecaja ostalih i bez straha i srama je ponovno posjedujemo.

Hrvatska udruga doula u suradnji sa Svjesnom trudnoćom pokrenula je Pričaonicu za trudnice i majke svih dobi na temu 'Moj porod, moja priča'

“Prošle godine dok sam razmišljala o različitim programima koje bi nudila naša udruga ženama i majkama došla sam na ideju da ponudimo sigurno mjesto majkama svih dobi da ispričaju svoju priču s poroda bez straha od osude ili neprimjerenih upadica slušača.

Ta ideja stavljena je na stranu za neka bolja organizacijska vremena sve dok moja kolegica Marija Čukman nije napisala divnu kolumnu "Pričam ti priču o trudnome biću" i dotakla se duboke važnosti pričanja naših priča. Već sat nakon objave njenog članka skovale smo plan da organiziramo Pričaonicu, kaže jedna od voditeljica Pričaonice Anita Budak.

Kroz dijeljenje te priče u sigurnoj i podržavajućoj atmosferi Pričaonice majke pronalaze razumijevanje jedna za drugu te dobivaju siguran prostor i vrijeme kako bi do kraja razotkrile svoje iskustvo – bilo pozitivno, bilo negativno. Ovakav način rada pruža osjećaj da nisu usamljene u svojim emocijama koje često nisu one društveno prihvatljive. Od istinskog veselja do istinske tuge, seksualnog uzbuđenja do ravnodušnosti.

Ovo je večeras bilo fenomenalno. Da žene napokon mogu podijeliti svoju priču, da ih napokon netko sluša, da izbace iz sebe sve te emocije i dojmove… Još sam pod dojmom
, rekla je polaznica Lidija nakon prve Pričaonice.

Nakon velikog uspjeha s prve dvije pričaonice suradnja Hrvatske udruge doula i Svjesne trudnoće se nastavlja 1. ožujka u 17 sati u prostorijama Svjesne trudnoće, Kačićeva 19. Ako ste zainteresirani da podijelite svoju priču ili da poslušate jedinstvena iskustva drugih majki prijavite se na anita@doula.hr.

Anita Budak je profesionalna doula i koordinatorica rada Hrvatske udruge doula te voditeljica programa "Ljudska prava u porodu". Majka je tri djevojčice i vlastito pozitivno iskustvo tri porođaja joj je pokretačka snaga za educiranje žena o transformirajućem iskustvu rađanju djeteta i majke.

Marija Čukman je porođajna edukatorica i doula, majka dva dječaka te nositeljica programa Svjesna trudnoća unutar kojeg održava radionice za trudnice i njihove partnere.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju