Iza projekta Hrvatske autentične igračke kriju se nadareni studenti i njihovi mentori sa Studija dizajna i Udruga poVUcizakulturu. Osmislili su sjajne didaktičke igračke koje potiču interaktivno iskustvo igre, a inspirirane su hrvatskom baštinom

Tradicija izrade drvenih igračaka zadržala se sve do današnjih dana, a potencijal drvenih igračaka prepoznali su studenti dizajna i Udruga poVUcizakulturu.

S drvenim idaktičkim igračkama inspiriranima hrvatskom kulturnom baštinom djeca mogu sama plesti pašku čipku igrajući se igračkom Pagus ili kreirati narodne nošnje i zaplesati kolo s igračkom Zvutka. Riječ je o igračkama za djecupredškolske i školske dobi koja kroz igru usvajaju razvojne vještine i upoznavaju hrvatsku baštinu.

Uz pomoć igračke Znatiželjna nit djeca ulaze u svijet tradicionalne vještine tkanja, dok je igračka Čičulin zanimljiva djeci jer potiče razvoj njihove osobnosti i rješavanje problemskih zadataka

Kroz otkrivanje igračke i smisla igre djeca uče o materijalnim, ali i nematerijalnim vrijednostima baštine na nenametljiv način, ističe Tanja Tandara, predsjednica i projektna menadžerica Udruge poVUcizakulturu.

Priča o didaktičkim igračkama krenula je na inicijativu pedagoginje Tijane Vidović prof i mr.sc. Inge Seme Stojnović. Dok su radile u dv Šumska jagoda promišljale su kako i na koji način djeci predškolske dobi približiti hrvatsku kulturnu baštinu.

Najbolji i najprikladniji način jeto učiniti kroz igračku, pa sam povezala Studij dizajna sa idejom o igračkama. Studenti su tako dobili projektni zadatak koji je rađen na 2. semestru preddiplomskog studija. Tako su nastale HAI! igračke.

ZVUTKA, PAGUS, ČIČULIN I ZNATIŽELJNA NIT

Trenutno su u proizvodnji i prodaji igračke Zvutka, Pagus, Čičulin i Znatiželjna nit. Igračka Zvutka djelo je autorice Karle Kocijan.

Studentica 1. diplomske godine na Studiju dizajna na Arhitektonskom fakultetu odrasla je u umjetničkoj obitelji, stoga je ljubav prema dizajnu prisutna od malih nogu. Njezina igračka Zvutka pravi je hit među djecom.

Karla je spojila dječje drvene igračke i narodne nošnje te je tako nastala Zvutka, odnosno zvrk i lutka. Zvutka je napravljena od prirodnih materijala, drva i pamuka, a razvija kreativnost i motoriku.

Uz drvenu igračku u kompletu su šablone kojima se oslikavaju priložene haljinice. Na šablonama su stilizirani elementi - točke, pruge i spirale koje nalazimo na nošnjama. Svako dijete tako oslika "svoju" nošnju i svaka je drugačija. Osim što je to lijep poklon, krasan je i autentičan suvenir.

Osmišljavanje i izrada igačke trajalo je 3 do 4 mjeseca odnosno jedan semestar. Sve je, kaže Karla, započelo raznim istraživanjima i predavanjima - o pedagogiji, didaktici i igračkama, a onda naravno i o baštini. Nakon istraživanja krenulo je "brušenje" ideja i konačna realizacija. Igračke su do sada bile na dosta festivala i radionica na kojima su bile predstavljene djeci koja su se mogla njima igrati i koje su ih oduševile.

Kod Zvutke je bilo zanimljivo i lijepo vidjeti kako djeca crtaju haljinice i smišljaju nove načine kako ih ukrasiti, a kada ih zavrte stvaraju neke svoje nove igre ili se samo natječu koja će duže "plesati".

Kroz otkrivanje igračke i smisla igre djeca uče o materijalnim, ali i nematerijalnim vrijednostima baštine na nenametljiv način

Igračka Pagus,studentice 1. godine diplomskog studija Industrijskog dizajna Paule Kovač, inspirirana je tradicijom izrade čipke sa otoka Paga od pleksiglasa i geometrijskih oblika.

Odabirom paške čipke vidjela sam potencijal upravo u njezinoj oblikovnoj jedinstvenosti. Željela sam zadržati tradicionalnu vrijednost praktičnog rada te segment slobode stvaranja vlastitog uzorka danim elementima, objasnila je Paula.

Budući da igračka nema određenu šablonu, djeca s pojednostavljenim elementima mogu slagati elemente i proizvesti razne oblike i motive. Na taj način razvijaju koncentraciju i prostornu orijentaciju.

KORISNO PEDAGOŠKO POMAGALO

Uz pomoć igračke Znatiželjna nit, autorice Jovane Vlaisavljević, djeca ulaze u svijet tradicionalne vještine tkanja, dok je igračka Čičulin zanimljiva djeci jer potiče razvoj njihove osobnosti, rješavanje problemskih zadataka, razvijanje koordinacije ruka-oko te vježbanje koncentracije.

Didaktičke igračke su u svakom slučaju korisno pomagalo u svakom pedagoškom radu koji na kvalitetan način doprinose razvoju raznih vještina djece. Stoga će HAI igračke osmišljene prema pedagoškim smjernicama za pojedini uzrast biti ponuđene vrtićima i školama. To su igračke koje na kvalitetan način potiču razvoj djeteta uz igru i zabavu. Na taj način će se, između ostaloga, potaknuti nabava proizvoda hrvatskog dizajna.

Proizvodi će također biti prezentirani turističkom sektoru kao autentičan, kvalitetan suvenir - nositelj hrvatskog kulturnog identiteta, poručila je Tandara.

Zainteresirani mogu poslati upit za kupnju na Facebook grupi poVUcizakulturu.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju