Ako ste ljubiteljica domaće književnosti ili nemate ideje što biste sljedeće mogli pročitati, inspirirajte se našim popisom u kojem smo izdvojili zanimljive naslove domaćih autorica.

  Galerija Ivana Bodrožić Martina Vidaić Sanja Srdić Jungić +6 Maša Kolanović - Poštovani kukci i druge jezive priče

Ivana Bodrožić: Sinovi, kćeri

Roman iz pera Ivane Bodrožić, autorice nagrađivane knjige Hotel Zagorje, publici donosi priču o zaključanosti; onoj društvenoj, obiteljskoj i intimnoj kroz tri perspektive.

Prva perspektiva je ona kćeri koja nakon nesreće ostaje nepokretna, bez mogućnosti govora, prikovana za bolnički krevet, jedino što može je pomicati zjenice te je osuđena samo na prisjećanje svog prošlog života.

Druga perspektiva pripada sinu Sinu koji je zarobljen u tijelu koje ne osjeća svojim i koji doživljava najgora iživljavanja okoline kako bi mogao biti ono što jest.

Treća perspektiva je majčina te ona nosi teret generacija, izobličena nasilnim patrijarhatom.

Tisja Kljaković Braić: Oni i Oni 2

Knjiga Oni bavi se svakodnevnim crticama iz života jednoga bračnoga para. Oni predstavljaju svakog od nas sa svim svojim manama, opsesijama i malim ritualima.

Karikatura Tisje Kljaković Braić pogađa bit međuljudskih odnosa te donosi smiješak na lica svojih čitatelja nepretenciozno pričajući jedinstvenu ali univerzalnu priču o odnosu dvaju ljudskih bića.

Oni 2 uspješan su nastavak ove neobične ljubavne priče.

Tisja Kljaković Braić Tisjak Kljaković Braić - Oni, Oni 2 (Foto: Sonja Kovač)

Dorta Jagić: Noć na zemlji

Noć na zemlji knjiga je sastavljena od memoara, putopisa, dnevničkih zapisa, fantazija, meditacija, a najbitnija stavka je to što je on zapravo posveta noći.

Mjesta radnje u djelu su oprečna, točnije sićušna i golema. Balkon i Manila, kustošijska ulica i Pariz, pet kvadrata i Kvatrić – sva ta mjesta su postavljena u svojoj oprečnosti.

Protagonisti knjige su ljudi od krvi i mesa, poput prostitutke, taksista, kockara, didžejeva, radnika iz noćne smjene i upravo je zbog toga ovo djelo toliko stvarno i oduzima dah pri prvom čitanju.

  Dorta Jagić Dorta Jagić - Noć na Zemlji (Foto: Sonja Kovač)

Julijana Matanović: Djeca na daljinu

Djeca na daljinu nova je zbirka priča nagrađivane spisateljice Julijane Matanović u kojoj autorica, iako piše o doslovnim i metaforičkim daljinama, uspostavlja i te kako blizak odnos sa životom, ali i čitateljskom publikom. 

Glavna tema je ono što svi jako dobro razumijemo: obiteljski odnosi. Ipak, najviše je riječ o djeci; o odnosima između braće i sestara, o izgubljenoj i ponovno nađenoj djeci, a osobito o onoj zanemarenoj, bilo doslovno, bilo metaforički. 

Autorica progovara o životu i njegovim mijenama, o osjećajima i međuljudskim odnosima, ali i o važnosti književnosti i prava na govor.

Julijana Matanović Julijana Matanović - Djeca na daljinu (Foto: Sonja Kovač)

Maša Kolanović: Poštovani kukci i druge jezive priče

Poštovani kukci i druge jezive priče žanrovski bi se mogao opisati kao tranzicijska gotika, postsocijalistička zonu sumraka, jezivo stvarna proza.

Maša Kolanović gradi mračne i apsurdne, a opet duboko intimne, snažne i društveno osjetljive priče. Autorica tekstom i crtežima oblikuje sablasni i teško izrecivi višak materijalne strane ljudske egzistencije, dok smještanje priča u razdoblje tranzicije u Hrvatskoj dodatno pojačava njihov jezivi efekt.

Kukci i Konzum dvije su provodne metafore ove knjige.

Maša Kolanović Maša Kolanović - Poštovani kukci i druge jezive priče (Foto: Sonja Kovač)

Sanja Srdić Jungić: Ti si moje sve

Elena je bezbrižna mlada djevojka koja uživa u svojoj svakidašnjici sve do tragičnog dana koji će njoj i njezinoj obitelji promijeniti život iz temelja. Jedina utjeha bit će joj Aleks, dečko iz škole koji njezinu bol čini gotovo podnošljivom.

Uz njega život postaje lakši, a budućnost svjetlija. Iako naizgled knjiga za tinejdžere, ovaj naslov naglo mijenja smjer kada protagonistici nakon deset godina život ponudi drugu stranu priče. Ključno je što će Elena ovog puta izabrati.

Sanja Srdić Jungić Sanja SrdićJungić - Ti si moje sve (Foto: Sonja Kovač)

Jelena Kastaneti: Živjeti

Višestruka hrvatska prvakinja u hrvanju i doprvakinja svijeta, prvakinja Hrvatske u dizanju utega i književnica, donosi ljubavni roman „Živjeti” donosi nam toplu, ali i tešku priču o obitelji, prijateljstvu i ljubavi, djetinjstvu, moći, neimaštini, snovima i gubitku.

Protagonisti romana su djevojčica koja želi biti nevidljiva i dječak koji je oduvijek htio letjeti, a knjiga će vam pružiti pravi uragan emocija.

Jelena Kastaneti Jelena Kastaneti - živjeti (Foto: Sonja Kovač)

Martina Vidaić: Stjenice

Stjenice, novi roman zadarske pjesnikinje i prozaistice Martine Vidaić, iznova otkriva autoričin profinjeni pripovjedački talent i moć da izgradi kompleksan, slojevit, no čvrsto vođen i pažljivo postavljen pripovjedni svijet, u čijem je središtu pusta egzistencija kroz koju propuhuje razoran humor.

U ovom napetom trileru glavna junakinja je Gorana koja je bjegunica te iza sebe ima dva moguća zločina.

Iza nje izranjaju, jedan po jedan, članovi Goranine obitelji, njezine starije sestre, braća, nećaci i njihova djeca, u labirintu u čijem središtu leži majka na samrti. Ovaj napeti triler pročitati ćete u jednom dahu.

Martina Vidaić Martina Vidaić - Stjenice (Foto: Sonja Kovač)

Ankorana: Ankorana

Ankorana je misteriozna Dalmatinka čiju dalmatinsku poeziju vole svi. Počevši s poezijom na Instagramu, Ankorana je svoje stvaralaštvo proširila i napisala zbirku pjesama koja oduzima dana. Istoimena zbirka opjevava jednostavan život.

Život banalan kao ljetni dan u kojem ništa posebno ne radite, ali svejedno u njemu uživate. Ankoranine su pjesme podijeljene u tri dijela. Prvi dio čine pjesme napisane uz more, pejzažne, kako kažu djeca u školi, vezane uz Dalmaciju i sve njeno fizičko.

Drugi dio čine pjesme napisane u kužini, centru kuće, a pisala ih je žena o sebi, djeci i obitelji. Treći su pak dio pjesme napisane uz kantunal, u krevetu, i one govore o onome o čemu ne govorimo svakome i svugdje – o ženskom i muškom.

Kako autorica sama kaže, nemoguće je pisati pjesme o Dalmaciji ako nisu na dalmatinskom dijalektu, pa publici samo ostaje uživati u toj čaroliji pjesama o moru.

Ankorana Ankorana - Ankorana (Foto: Sonja Kovač)

Knjige za dan žena - 2 Pet knjiga koje će svakoj ženi pokazati da je jača nego što misli

Slika nije dostupna Veliko priznanje: Koprivnička knjižnica proglašena najboljom na svijetu

Danijela Crljen: Strah od kupine

"Strah od kupine" slojevit je roman splitske književnice Danijele Crljen. To je obiteljski roman koji secira najrazličitije odnose i veze, a ujedno je i roman o povijesti ali i ljubavni roman koji svjedoči o razlikama u shvaćanjima ljubavi kroz različite generacije.

Radnja smještena u Split proteže se od 1908. do 2018. godine te prati nekoliko generacija ženskih članova obitelji.

Briljantan stil ovog romana svakako će zainteresirati svakog čitatelja i mudro ga voditi kroz cijelu radnju ovog slojevitog književnog djela.

  Danijela Crljen Danijela Crljen - Strah od kupine (Foto: Sonja Kovač)

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju