Human Rights Film Festival, koji počinje u ponedjeljak, 4. prosinca u zagrebačkom kinu Europa, u fokusu svog 15. izdanja ima program Sjedinjene Države Levanta (Turska, Sirija, Libanon, Izrael, Jordan i Egipat) koji je odabran nakon teme izbjegličke krize s prošlih izdanja

Kadar iz filma 'Jedna čudesna žena' Kadar iz filma 'Jedna čudesna žena' Foto: Sony Kao "dokumentarac o kojemu se govori" najavljuje se Rizik, novi uradak Laure Poitras, koja se proslavila Oscarom nagrađenim filmom CitizenFour o Edwardu Snowdenu, najpoznatijem američkom zviždaču i bivšem zaposleniku CIA-e.

U novom se filmu Poitras bavi drugim poznatim zviždačem, Jullianom Assangeom u filmu kojega je, napominje Milat, nakon premijere u Cannesu zbog etikete kontroverznosti autorica dijelom revidirala.

Poitras donosi filmski portret osnivača WikiLeaksa, sniman šest godina tijekom kojih je autorica prošla kroz razne faze percepcije Assangea – od gorljive podržavateljice njegova lika i djelovanja do autsajderice protjerane iz WikiLeaksa.

Među filmovima iz središnjeg tematskog programa su i dva s pričama iz Levanta - Grad duhova, novi film Matthewa Heinemana, poznatog hrvatskoj publici po Zemlji kartela te Bez zaklona Zaradashta Ahmeda.

Nagrađivani "Grad duhova" prati hrabre amatere i novinare iz srca tzv. Islamske države koji riskiraju živote da bi svijet saznao o zločinima fundamentalista, a koji su se udružili nakon okupacije ISIS-a 2014. godine, dok "Bez zaklona", koji je proglašen najboljim dugometražnim dokumentarcem prošlogodišnjeg festivala IDFA, prikazuje medicinskog brata u bolnici u Jawali, dijelu u središnjem Iraku nazvanom 'trokut smrti', koji je ondje radio od kada je američka vojska napustila zemlju 2011. do dolaska ISIS-a.

Festival otvara "Jedna čudesna žena" o transrodnim osobama
Iz igrane sekcije izdvaja se čileanski film Jedna čudesna žena Sebastiana Lelia koji otvara ovogodišnje, 15. izdanje HRFF-a, "divnu melodramu i veliku ljubavnu priču".

Film se veže uz pitanje diskriminacije transrodnih osoba u Čileu koji je tek nedavno malo liberalizirao svoje obiteljsko pravo, a i u zemlji u kojoj živimo ta se vrsta prava želi ponovno ograničiti, istaknuo je direktor festivala Petar Milat, objasnivši kako je prikazivanje tog filma i "jak znak" s njihove strane koliko je organizatorima festivala stalo do te teme i što o njoj misle.

Taj napeti triler prati trasnrodnu ženu čije žalovanje za izgubljenim ljubavnikom na svakom koraku prekidaju i onemogućuju institucionalne i pojedinačne predrasude. Na ovogodišnjem Berlinaleu osvojio je Srebrnog medvjeda za najbolji scenarij te nagradu Teddy koja se dodjeljuje filmu koji na najbolji promiče LGBT tematiku. "Jedna čudesna žena" je i čileanski kandidat za nagradu Oscar.

Prikazat će se i dva filma nezavisne američke produkcije koji se događaju u Brooklynu.

Jedan od njih je Štakori s plaže Elize Hittman, priča o tinejdžeru koji provodi dane eksperimentirajući s drogama i komunicirajući sa starijim muškarcima preko interneta, opisuje se kao atmosferična drama u kojoj se odvija tjeskoba, napeto iščekivanje događaja, vatrometa na noćnom nebu koji će baciti svjetlo na ono što se skriva u tami.

Drugi, s kojim festival završava nakon sedam dana, je Sedmoga dana legendarnog indie-redatelja Jima McKaya, producenta poznatog po televizijskim serijama, koji se filmu vratio nakon desetogodišnje stanke.

U programu su i dva filma koja se bave temom suočavanja s prošlošću - Mrtvi narod rumunjskog autora Radua Judea i Adrianina pogodba Lissete Orozco.

Među četrdesetak filmova ovogodišnjeg festivala bit će i dvije premijere hrvatskih filmova - Vremenske bombe Gorana Sergeja Pristaša i kolektiva BADco. i Dobri domaćini Andreja Korovljeva.

Rečenice iz fantazije je eksperimentalni film banjalučkog redatelja Daneta Komljena, u čijem su središtu muškarac i žena koji igraju igru riječi, a u sklopu tog dijela programa je i mini retrospektiva s pet filmova argentinskog redatelja Jonathana Perela.



Sjedinjene Države Levanta zajednički je program Revije malih književnosti i Human Rights Film Festivala, a održat će se u Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Dubrovniku i Vukovaru. 

Program će predstaviti mlade autore koji svojim književnim, filmskim, teorijskim i aktivističkim jezikom na originalan i autorski prepoznatljiv način konceptualiziraju 'suvremenost' Levanta i Amerike, ali i svega onoga između, najavljeno je.

Temi suvremenog političkog, društvenog i kulturnog odnosa pristupit će se kroz razgovore s politolozima, književnicima i aktivistima, putem književnih tekstova i filmova.

Revija malih književnosti prvi put predstavlja djela na arapskom jeziku šestero pisaca iz Sirije, Libanona, Jordana i Palestine, a selektorica je profesorica arapske književnosti i kulture s Američkog sveučilišta u Bejrutu, Zeina G. Halabi.

U popratnom programu nastavlja se i višegodišnja suradnja s Uredom Europskog parlamenta vezanu uz nagradu Saharov za slobodu misli koju svake godine dodjeljuje Europski parlament, a koja se i ove godine odvija u obliku Akademije Saharov.

Tu su i blok Pristup zdravlju – pravo ili milost? s brojnim gostima i projekcijama, koji organizira Zaklada Solidarna te dva predavanja Fawwaza Traboulsija, izvanrednog profesora povijesti i političkih znanosti s Libanonsko-američkog sveučilišta u Bejrutu.

Human Rights Film Festival održat će se od 4. do 10. prosinca u kinu Europa i MM centru Studentskog centra u Zagrebu te od 6. do 10. prosinca 2017. u riječkom Art-kinu Croatia.

Festival je pokrenut 2002. s ciljem promicanja kulture ljudskih prava, a organiziraju ga Multimedijalni institut i Udruženje za razvoj kulture “URK”. 

Ulaz na sve projekcije i popratna događanja Human Rights Festivala je besplatan.
Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju