Kuvatka, Bereginja, Krupenička, Travnica, Nerazličniki i i ostale tradicionalne lutke starih Slavena stižu u Zagreb! Izložba tradicionalnih lutaka "Zlatna nit" održat će se u galeriji Crta Centra za kulturu i informacije Maksimir, Švarcova 18 u srijedu 8. prosinca 2021. u 19 sati.

Nagrađivane tradicionalne tekstilne lutke nakon izložbe uljepšat će blagdane malim pacijentima zagrebačke Klinike za dječje bolesti.

Tradicionalne tekstilne lutke po drevnoj su tehnologiji izradile korisnice radionice "Zlatna nit" Centra za kulturu i informacije Maksimir. Lutke koje će posjetitelji moći razgledati u galerijskom prostoru Centra nisu tek obične igračke, već predstavljaju baštinu, povijest i tradiciju drevnih Slavena.

Svaki element veza na tradicionalnoj nošnji lutaka puno je više od običnog ukrasa te putem vješto usklađenih simbola ima i duboko sakralno značenje. Lutke koje su nekoć davno žene izrađivale za sebe i svoje obitelji postale su amajlije koje privlače blagostanje, sreću i zdravlje u dom te njega i ukućane čuvaju od zala.

Lutke, koje su i danas prisutne u kućama mnogih slavenskih naroda prate njihove vlasnike kroz sve životne događaje, a neprekidna Zlatna nit satkana iz povijesti povezuje slavnu prošlost drevnih Slavena sa sadašnjošću.

Na izložbi će posjetitelji moći vidjeti i lutku koju je izradila Galina Veličko, voditeljica radionica "Zlatna nit", a koja je osvojila visoku nagradu na 13. međunarodnom etno forumu Sibirskije besedi ("Sibirski razgovori") i 13. međunarodnom natjecanju Bereginja u organizaciji Ministarstva obrazovanja Altajskog kraja uz potporu guvernera i Vlade Altajskog kraja, Centra obitelji i tradicije "Lad" te Altajskog instituta za umjetnost.

Nakon završetka izložbe, lutke će biti uručene malim pacijentima Klinike za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj.

Pozivamo Vas na jedinstvenu izložbu koja spaja tradiciju i sadašnjost te odaje počast baštini starih Slavena.

Ulaz na izložbu je slobodan, uz obvezno predočenje COVID potvrde. Izložba se može razgledati do 13. prosinca 2021. godine.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju