Oaza koju tražimo u domu nakon užurbanog kaosa svakodnevnog života zasigurno će biti hygge kutak prostorije u kojem se možemo pošteno odmoriti. Drveni stolić za koji je potrebno malo strpljenja i dobar alat postat će u trenu glavna okosnica vašeg smiraja uz koji ćete s guštom popiti čašu vina, pročitati omiljenu knjigu ili pak malo odrijemati.

Galerija PEVEX PEVEX PEVEX +0 PEVEX  

Užurban način života, stres i brige često nas tjeraju da potražimo utočište u udobnosti vlastitog doma. Hygge, danski koncept koji se odnosi na stvaranje topline, udobnosti i sreće u jednostavnim stvarima u svakodnevnom životu, postao je popularan diljem svijeta i kad se radi o uređenju doma.

U prostoru uređenom u takvom stilu najvažnije je stvoriti ugodnu atmosferu, a tome će, uz prirodne materijale poput drva, vune i pamuka i nježne nijanse namještaja i ukrasa, doprinijeti i svijeće blagog mirisa i diskretnog svjetla. Hygge prostor minimalistički je uređen kako bi se naglasila funkcionalnost i udobnost, pa se pri uređenju doma u tom stilu uvijek vodite onom "manje je više". Na zidove možete dodati pokoju obiteljsku fotografiju kako biste stvorili prisniji osjećaj s prostorom, a kutak za opuštanje obogatite udobnim dekama i foteljom. U takvom će se kutku savršeno uklopiti drveni stolić, a sve što vam je potrebno za njegovu izradu potražiti možete u obližnjem Pevexu.

Za izradu drvenog stolića koji će biti središte hygge kutka za opuštanje, stilistica interijera i evenata te DIY entuzijastica Maja Kranjec koristila je drvene letvice promjera 15 mm iz Pevexa, kao i ostali alat poput brusnog papira, aku bušilice, stega, ručne pile, ali i vijaka te ljepila. Iako se postupak čini pomalo kompliciran, ne dajte se obeshrabriti. Kako najlakše napraviti hygge drveni stolić, pogledajte u našem videu uz napomenu da će vam za izradu dobro doći mala pomoć još jedne osobe.

PEVEX PEVEX (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Za izradu stolića vam trebaju: 

  • 2 okrugle daske istog promjera
  • 5 drvenih okruglih letvica od 2 m promjera 15 mm
  • glodalo za drvo promjera 15 mm
  • aku bušilica
  • 20 vijaka
  • brusni papir
  • dvije stege
  • ljepilo
  • Pevex metar
  • ručna pila
  • olovka
  • papirnata maramica
  • Pevex čekić
  • obični ručnik ili kuhinjska krpa

Postupak za izradu stolića: 

  1. Stegama pričvrstite okrugle daske za podlogu. Na jednoj strani daske metrom i olovkom označite željena mjesta bušenja za letvice. Označite središnju točku na dasci i precrtajte označene točke bušenja na suprotnu stranu daske. AKU bušilicom izbušite rupe kroz gornju dasku kako biste označili mjesta bušenja na donjoj dasci.
  2. Metrom izmjerite okrugle letvice i ručnom pilom ih prerežite na 4 jednaka dijela tako da dobijete ukupno 20 manjih letvica. Vrh svake letvice zagladite brusnim papirom.
  3. Glodalom promjera 15mm na označenim mjestima izbušite veće rupe za okrugle letvice.
  4. AKU bušilicom drvene letvice lagano pričvrstite vijcima za donju dasku stolića.
  5. U rupe na drugoj dasci, koje ste izbušili glodalom, stavite ljepilo.
  6. Namjestite drvene letvice u svaku od izbušenih rupa u kojima se nalazi ljepilo i dobro pritisnite kako bi letvice ''sjele'' u rupe. Višak ljepila odstranite papirnatom maramicom.
  7. Na gornju stranu stolića stavite kuhinjsku krpu ili ručnik pa čekićem lagano udarajte o rub stolića kako biste još jednom provjerili je li svaka letvica ''sjela'' u rupu. Vaš hygge drveni stolić je gotov čim se osuši ljepilo.

    Dodatan savjet: stolić premažite voskom, uljem ili lazurom za drvo po želji kako biste ga dodatno zaštitili.

Elegantni stolić od drveta pravi je dokaz da za sve unikatne stvari treba uložiti dosta truda te će on na kraju itekako isplatiti. Kako biste se inspirirali i potražili sav alat koji vam je potreban, u Pevexovu webshopu pogledajte širok asortiman alata, kao i drvenih letvica raznih dužina i promjera, i upustite se bez straha u svoju DIY avanturu.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom PEVEX po najvišim profesionalnim standardima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju